Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declanşat o reacţie dură a Moscovei, după ce a calificat drept 'mită', intr-un interviu pentru Bloomberg, împrumutul de 3 miliarde de dolari acordat de Rusia predecesorului sau, Viktor Ianukovici, pentru a nu semna, la sfarsitul anului 2013, Acordul de asociere a Kievului la UE.

Dacă Poroşenko a catalogat creditul rus drept 'mită', atunci asistenţa financiară a FMI pentru Ucraina nu poate fi numită decât 'furt pe scară largă', a scris premierul rus Dmitri Medvedev pe pagina sa de Facebook.

'Dacă trei miliarde de împrumut suveran acordat de Rusia Ucrainei este mită, potrivit lui Poroşenko, atunci miliardele de dolari negociate de liderii Ucrainei cu FMI nu reprezintă decât punerea la cale a unui furt pe scară largă', a subliniat Medvedev.

Kremlinul aşteaptă explicaţii dacă actuala putere de la Kiev este succesoarea legală a precedentei conduceri ucrainene sau dacă refuză să-şi respecte obligaţiile, a declarat, pe de alta parte, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

'Când auzim astfel de declaraţii, noi aşteptăm explicaţii - dacă actualul guvern ucrainean refuză sau nu să-şi respecte obligaţiile, în primul rând financiare, de care suntem interesaţi', a afirmat Peskov, reiterând poziţia Moscovei cu privire la evenimentele din iarna lui 2014 de la Kiev.

'Preşedintele de la acea vreme a Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat', a spus el, dar a negat că Rusia va ridica problema ilegitimităţii actualului guvern ucrainean dacă Ucraina va pune la îndoială necesitatea achitării împrumutului rusesc.

În schimb, preşedintele Poroşenko declară că Ucraina demonstrează un comportament responsabil în această chestiune, indicând că este posibil să ridice problema la cel mai înalt nivel cu privire la calificarea acestor fonduri drept compensaţii din partea Rusiei pentru agresiunea sa în Ucraina.

Noul program de împrumut al FMI pentru Ucraina prevede deblocarea unor fonduri de 17,5 miliarde de dolari, iar toţi creditorii internaţionali a 40 de miliarde în decurs de patru ani, inclusiv 15 miliarde în contul restructurării datoriei.

FMI îşi condiţionează creditul de punerea în aplicare a unor reforme de către Ucraina, în special economice. Fiecare zi de ostilităţi în estul ţării costă Ucraina între 5 şi 7 miliarde de dolari, a declarat la sfârşitul lunii mai premierul Arseni Iaţeniuk, adăugând că 'nimeni nu alocă fonduri Ucrainei pentru cheltuielile militare', scrie agerpres.