Seth Shostak, de la Institutul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), cele mai nerealiste forme de viata extraterestra rationala au fost create de imaginatia autorilor filmelor SF. Vietatile din serialul stiintifio-fantastic "Doctor Who" seamana cu niste "aspiratoare industriale", fara nici o legatura cu realitatea, spune expertul. In opinia lui, undeva in Univers pot exista organisme cu un intelect comparabil cu cel al omului, dar ca infatisare amintesc, mai degraba, de insecte.

Astronomul si fizicianul Caitlin Ahrens de la Universitatea Arkansas este de parere ca fiintele extraterestre nu trebuie neaparat sa corepunda viziunii noastre despre ceea ce inseamna viata. Pe Terra, organismele sunt compuse, in principal, din hidrocarburi, dar in alte lumi ele pot fi alcatuite din sulf, siliciu sau alte elemente.

Douglas Vakoch, presedintele programului METI (Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence) International, specializat in cautarea semnalelor extraterestre trimise de alte civilizatii, considera ca alte planete evolueaza altfel decat Terra. Dezvoltarea vietii si aparitia unor tipuri noi depide de evenimente intamplatoare, ceea ce nu exclude posibilitatea aparitiei unor forme de genul celor terestre.

Omul de stiinta nu crede ca adevaratii extraterestrii nu seamana cu "humanoizii cenusii", asa cum ii descriu adeptii OZN-urilor si iubitorii de de literatura fantastica. Pentru ca o alta forma de viata inteligenta sa semene cu omul este nevoie de o serie de coincidente intamplatoare. Pe Pamant, omul a iesit asa, dar locuitorii altor planete pot fi total diferiti, cu clesti in loc de degete, foarte inalti sau foarte scuzi.