In primul rand, ar fi vorba despre un zid lung de 3100 de kilometri. Constructia a fost proiectata in stilul renumitului Luis Barranga, laureat al premiului Pritzker, cea mai prestigioasa distinctie pentru arhitecti. Pentru lucrarile acestui adevarat artist, caracteristice sunt culorile aprinse si formele simple, care se impletesc cu o planificare interioare complicata si functionala.

Proiectul zidului poate fi considerat un omagiu adus lui Barragan, pentru ca in interiorul formei zidului se ascund spatii uriase care pot fi folosite in diferite scopuri. 

Spre exemplu, intr-una dintre ele, expertii de la Estudio 3.14 au imaginat o inchisoare, unde pot fi inchisi cei 11 milioane de migranti, care au trecut ilegatl granita si se afla in SUA.

De asemenea, poate fi amenajata o fabrica, unde sa lucreze detinutii. Cu banii obtinuti din munca acestora, cheltuielile pentru constructia zidului ar putea fi amortizate in 16 ani. Donald Trump a declarat ca nu va finanta o asemenea lucrare si ca va obliga Mexicul sa achite intreaga nota de plata.

Infrastructura creata in interiorul zidului permite crearea a 6 milioane de locuri de munca pentru americani. Langa inchisoare va fi construit un centru comercial, iar pe acoperisul zidului - o platforma pietonala: doritorii pot urca pentru a privi spre Mexic, "de la inaltime".

Estudio 3.14 a comparat propunerea lui cu un monument infinit, pentru ca zidul ar urma sa treaca prin toate tipurile de relief - desert, munci, rauri, orase de frontiera.