Două avioane de luptă J-20 au survolat timp de 60 de secunde tribuna demnitarilor, sutele de spectatori şi oficiali din industria aviatică prezenţi la eveniment, generând un zgomot asurzitor, întâmpinat cu strigăte şi ropote de aplauze. 'Este, clar, un mare pas înainte pentru capacitatea de luptă a Chinei', a comentat Bradley Perrett de la Aviation Week, un veteran observator al evoluţiei acestui domeniu în China.

Potrivit analistilor, inca nu se poate spune ca noul aparat chinez are capacitatea de a evita radarul Lockheed Martin F-22 Raptor, dezvoltat de Forţele aeriene americane sau ultimul avion de asalt intrat în arsenalul SUA, Lockheed F-35. Imaginile neoficiale cu prototipul J-20 au alimentat discuţii privind balanţa de putere din regiune de la prima lor aparitie, în 2010. Experţii susţin că China a rafinat designul în speranţa de a reduce decalajul faţă de Washington.

Cao Qingfeng, inginer din domeniul aviaţiei, a apreciat ca survolul avioanelor J-20 demonstreaza 'uluitoarea' dezvoltare a industriei şi producţiei aeronautice din China, fapt cu care oficialii occidentali au fost de acord. 'Asta arată că acum au încredere să le prezinte în public', a estimat, la randul sau, un oficial din industria occidentală care urmăreşte expoziţia bienală de la lansarea sa, în urmă cu 20 de ani.

Nu se ştie când sau dacă avionul 'invizibil' J-20 va fi expus după survolul demonstrativ sau dacă directorilor de companii străine şi ziariştilor li se va permite să-l vada de aproape pentru a evalua eficienţa noului model, în condiţiile în care unii observatori străini au pus sub semnul întrebării capabilităţile sale de a fi 'invizibil' pentru radar.

Pe lângă ultimele sisteme de armament chineze, radare şi drone va fi prezentat şi transportorul militar strategic Xian Y-20 şi ceea ce organizatorii susţin că este cel mai mare avion amfibie acum în producţie, AG600. 'Ambarcaţiunea zburătoare' este promovată oficial ca una de stingere de incendiilor şi pentru căutare şi salvare, dar analiştii observă că AG600 - prezentat în premieră la zece zile după ce tribunalul de la Haga a adoptat o decizie împotriva pretenţiilor Chinei la teritorii din Marea Chinei de sud în luna iulie - este foarte potrivit pentru aprovizionarea avanposturilor militare din zonele disputate.