Potrivit unui nou studiu publicat in revista Science, in urma cu 4,5 miliarde de ani, Terra, aflata atunci in prima sa faza geologica, Hadeen, era locul unor evenimente devastatoare. Ceea ce nu impiedicat insa natura sa formeze mici oaze propice vietii, intre fiecare dintre acele episoade destructive.

Hadeen este o perioada putin cunoscuta de oamenii de stiinta, desi ea constituie peste 10% din istoria planetei noastre. Se stie ca durat 500 de milioane de ani, timp in care asteroizii si cometele au "bombardat" Pamantul, remodelandu-i suprafata.

"Cu toti acesti asteroizi si comete care zburau in jurul Terrei si care intrau in coliziune cu ea, conditiile erau infernale", explica Simone Marchi, unul dintre autorii studiului, specialist in plenete la Southwest Research Institute de Boulder, Colorado.

In opinia omului de stiinta, in 500 de milioane de ani s-au produs intre 20 de 30 de coliziuni extrem de puternice. Ramane insa necunoscut efectul acestor ciocniri si cronologia lor.

Potrivit calculelor efectuate, cercetatorii care au contribuit la elaborarea studiului sustin ca au descoperit ca "pe durata Hadeen, suprafata Terrei a fost substantial afectata de trei mari coliziuni", care au bulversat totul.

In pofida acestor conditii dificile, numai unele organisme au reusit sa reziste la temperaturile extrem de ridicate dezvoltate in cateva minue.

 

 


Gentside Découverte