Evenimentele descrise in respectivul articol s-au intamplat in 23 mai 1967, cand US Army a pierdut legatura radio cu radarele dispuse dincolo de Cercul polar de nord. Convinsi fiind ca la mijloc trebuie sa fie actiunile partii sovietice, militarii americani s-au pregatit sa ridice in aer maimulte avioane de lupta.

Ordinul a fost anulat insa in ultima secunda, dupa ce sefii armatei americane au fost informati de meteorologi in legatura cu o puternica explozie solara, care a afectat buna functionare a sistemelor radar. Autorii studiului subliniaza ca interventia meteorologica a permis, practic, evitarea izbucnirii unui al treilea Razboi mondial, cu utilizarea armei nucleare.

Cel mai mare grup de pete au fost descoperite pe Soare in 16 mai 1967 de expertii observatorului din Colorado. Activitatea astrului a crescut brusc in 23 mai, cand, dinspre Soare, a fost inregistrata o impresionanta eruptie de radiatii.

Pe Terra, furtuna geomagnetica s durat aproape 40 de ore. Au fost scoase din functiune trei instalatii radar, din Alaska, Groenlanda si Marea Britanie.