Potrivit publicatiei, este vorba de companii de intermediere, inregistrate pe teritoriul Marii Britanii si prin care au trecut, in ultimii ani, cel putin 20 de miliarde de dolari.

Ancheta jurnalistica angajata de ziaristii de la The Independent a beneficiat de sprijinul organizatie neguvernamentale Organised Crime and Corruption Reporting Project.

Cum se lucra: doua companii britanice angajau o afacere bilaterala activa, in cadrul careia una dintre ele punea la dispozitia celeilalte un credit de milioane de dolari. Imprumut garantat de firme din Rusia si Republica Moldova.

La un moment dat, una dintre societatile britanice "refuza" sa mai plateasca, datoria fiind preluata, prin urmare, de garanti. Avand in vedere ca unul dintre garanti se afla in Moldova, dosarul era preluat de un tribunal local, care hotara ca partea rusa este cea care trebuie sa achite banii.

Conform deciziei judecatoresti, compania rusa transfera banii intr-un cont al firmei britanice din Letonia. "In Letonia, tara membra UE, functioneaza reguli bancare foarte stricte. Prin urmare, banii ajunsi aici capatau brusc un aspect cat se poate de respectabil", scrie The Independent.

In realitate, in acest gen de afaceri, "garanti rusi" sunt, de regula, companii controlate de diferite grupari criminale din intreaga lume, implicate in tranficul de narcotice, prostitutie si coruptie, concluzioneaza The Independent.