"Sunt convins că numai relaţiile comerciale deschise bazate pe norme şi standarde uniforme pot stimula creşterea economiei globale şi sprijini o dezvoltare progresivă a relaţiilor interguvernamentale", a scris Putin într-un articol publicat in cotidianul economic Handelsblatt, cu doar doua zile inaintea summitului G20, gazduit anul acesta de Germania.
    
In opinia liderului de la Kremlin, protecţionismul a devenit o normă de comportament pe scară largă. Sancţiunile "impuse unilateral şi motivate politic" pe fondul crizei ucrainene "privind investiţiile, comerţul şi în special transferul de tehnologie devin forma sub acoperire" a protecţionismului, a insistat Putin.

"În opinia noastră, astfel de sancţiuni nu numai că nu au perspective, dar contrazic de asemenea şi principiile G20 pentru interacţiune în interesul tuturor ţărilor lumii", a adăugat el.

La sfârşitul lunii iunie, UE a prelungit cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei, până la 31 ianuarie 2018, pentru lipsa de progrese în punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk ce ar trebui să permită un armistiţiu în lupte şi un dialog politic între rebelii proruşi şi guvernul ucrainean, aminteste agerpres.