De ce lucrurile nu au evoluat in aceasta directie? Din cauza echilibrului de forte puternic modificat in parte de vest a Oceanului Pacific, explica publicatia citata. Elementul central al strategiei de blocare a accesului A2/AD il constituie avioanele J-11, J-15 si J-16, care sunt, practic, versiuni modernizate ale aparatului rus Su-27. Iar in viitorul apropiat, Rusia va livra Chinei avioane Su-35S.

Semnatarul materialului din The National Interest recomanda o atentie sporita pentru rachetele anti-nava YJ-12 si YJ-18, care urmeaza sa intre in dotarea fortelor aeriene si a marinei militare. Instalatii care au fost create tot cu utilizarea tehnologiilor rusesti.

De la inceputul anilor 1990, banii Beijingului i-au sustinut pe producatorii rusi de armament, ajutandu-i sa supravietuiasca in ani "de seceta". In acelasi timp, Moscova a ajutat Beijingul sa efectuee un salt considerabil in dezvoltarea armamentului, scrie The National Interest, subliniind ca, acum, se lucreaza, se pare, la un program de colaborare miltiara, mult mai ambitios.

Manevrele militare comune, organizate pe apa si pe uscat in 2014 si 2015 permit sa se vorbeasca despre un nou nivel atins de cooperarea dintre cele doua state, estimeaza publicatia citata. "Colaborarea militara devine tot mai dinamica in contextul relatiilor in plina dezvoltare dintre panda si ursul alb. Fireste, exista inca domenii unde aceasta conlucrare nu a pasit", mentioneaza The National Interest.

Spre exemplu, in rapoartele privind manevrele comune nu exista nici o mentiune legata de participarea la respectivele exercitii a submarinelor atomice. Ceea ce nu inseamna ca, la un moment dat, aceasta politica promovata de "doi giganti" nu va conduce la crearea unei aliante militare, perspectiva care nu corespunde deloc intereselor nationale ale SUA, atrage atentia autorul articolului.