Adunand informatii referitoare la respectivele exercitii militare, specialistii americani au stabilit ca manevrele au vizat inclusiv un « antrenament nuclear ». Cele mai importante exercitii nucleare din ultimii 20 de ani s-au derulat nu departe de Europa si la numai cateva zile dupa ce avioanele F-35 au fost obligate sa alunge din spatiul aerian al Guamului aparatele rusesti de lupta Tu-95, a anuntat, cu ingrijorare, The Washington Free Beacon (WFB).

Comentarii oficiale nu au existat, reprezentantii departamentului american al apararii declarand ca informatiile obtinute de serviciile speciale nu se discuta. In incercarea de a linisti spiritele, ei s-au grabit sa amintesca presei ca asemenea antrenamente se organizeaza inclusiv in SUA si, prin urmare, nu este nimic neobisnuit.

Surse anonime au explicat insa ca autoritatile americane nu au ramas indiferente la exercitiile din 17-21 februarie, din Rusia. Problema este ca la asa ceva americanii nu au mai asistat de pe vremea URSS – o amploare impresionanta a manevrelor, la care au fost cooptate forte tactice si trupe nucleare strategice. Numai faptul ca aceste trupe au fost deplasate in apropiere de Europa constituie motiv de ingrijorare, au declarat sursele citate de WFB. In plus, evenimentul trebuie privit ca un semn al determinarii Moscovei de a-si spori daca nu potentialul nuclear, capacitatea de lupta, a adaugat aceeasi sursa.

In ceea ce priveste reactia rusilor la respectivele exercitii de verificare a pregatirii de lupta, si aici s-a simtit ingrijorarea. Dar de alta natura. « Manevrele au scos in evidenta nivelul scazut de pregatire a absolventilor centrelor militare, in special a soferilor si mecanicilor, motiv pentru care masinile s-au defectat la scurt timp dupa iesirea din unitati, in timpul marsului si pe durata indeplinirii misiunilor de lupta », scrie Interfax, citandu-l pe seful Statului Major General, generalul de armata Valeri Gerasimov.