Potrivit brokerilor imobiliari, şansa de a cumpăra o proprietate la un preţ scăzut în sudul Europei şi obţinerea unei aşa-numite "vize de aur" este oferită în special investitorilor chinezi, relatează Bloomberg. "Bogaţii din China sunt atraşi de proprietăţi. Cu doar o jumătate de milion de euro, investitorii chinezi avuţi vor obţine un randament bun al plasamentului şi în acelaşi timp se vor bucura de o serie de beneficii în UE pe care nu le au în China", a declarat Nuno Durao, partener la compania Irglux, divizie a agenţiei imobiliare Fine&Country în Cascais, Portugalia.

Sudul Europei este cea mai recentă ţintă a cumpărătorilor chinezi, care din 2010 au făcut achiziţii din Vancouver şi până la Londra, odată cu creşterea averilor lor, în timp ce guvernul de la Beijing a intensificat în ultimii trei ani măsurile de prevenire a creşterii preţurilor pe piaţa imobiliară din China. Cipru, Portugalia şi Grecia sunt de mare interes pentru noii îmbogăţiţi din Asia, potrivit SouFun Holdings, proprietarul celui mai mare site imobiliar din China şi organizatorul de călătorii în străinătate pentru chinezii aflaţi în căutare de proprietăţi ieftine şi a şansei de a trăi în Uniunea Europeană.

Grecia şi Cipru oferă, în regim de urgenţă, vize speciale pentru achiziţia de proprietăţi în valoare de minim 250.000 de euro, respectiv 300.000 de euro. În Portugalia, preţul minim pentru a beneficia de această facilitate este de 500.000 de euro. Unele ţări bogate din Europa acordă la rândul lor vize speciale de rezidenţă investitorilor, dar solicită un nivel mai mare al investiţiilor, care nu implică neapărat proprietăţi imobiliare. Marea Britanie, de exemplu, acordă vize speciale persoanelor care investesc în ţară cel puţin 1 milion de lire sterline (1,6 milioane dolari), scrie Mediafax.