Un exemplu al interesului Chinei pentru start-up-urilor americane poate fi povestea companiei Neurala, care se ocupa de inteligenta artificiala. Societatea a fost contactata de US Navy, care a solicitat ajutor pentru crearea unor roboti militari, refuzand insa sa finanteze colaborarea. Intr-un final, Neurala a primit bani de la o companie chineza de investitii, care, acasa la ea, se bucura de sustinerea statului.

In ultimii ani, China investeste in start-up-uri din SUA, specializate in motoare de rachete, senzori pentru drone marine, aparatura electronica destinata avioanelor, roboti, inteligenta artificiala. "Este fireasca nelinistea exprimata de Washington. In ultima instanta, China este un concurent militar. Si ce faceti cu un concurent militar, prezent pe cea mai avansata piata de inovatii din lume?", s-a intrebat retoric James Lewis, de la Centrul de studii strategice.

Investitorii chinezi pot determina un start-up sa incheie parteneriate avantajoase Beijingului cu alte companii, pot influenta luarea deciziilor in chestuni legate de acordarea de licente si proprietate intelectuala, fara sa mai vorbim despre accesul direct la procesul de creare, utilizare de tehnologii si programe digitale.

Americanii au constatat, de asemenea, ca partea chineza este interesata cu precadere de firme care lucreaza cu "otel", ignorandu-le, oarecum, pe cele specializate in elaborarea de programe sau aplicatii pentru telefoane mobile. Chinezii sunt dispusi sa riste acolo alti investitori se retrag. Reprezentantii Neurala spun, printre altele, ca in SUA este greu sa gasesti bani pentru o serie de proiecte. 

Chinezii folosesc si alte tactici. Spre exemplu, un start-up american cumpara, cu bani chinezi, tehnologiile altor firme americane, care nu stiu de provenienta finantarii. Potrivit CB Insights, China a cheltuit in 2015 suma de 9,9 miliarde de dolari  numai in Silicon Valey - de patru ori mai mult decat in anul precedent. 

In acelasi timp, China se concentreaza pe tehnologii care vor schimba radical conceptul de razboi: drone, roboti, inteligenta artificiala. Potrivit Defense Group, China vede ca armata SUA se bazeaza tot mai mult pe astfel de componente, ceea ce inseamana ca Beijing are nevoie de tehnologii similare pentru a-i contracara pe americani.