In 2004, compania Rosneft avea nevoie urgenta de bani, pentru a finanta preluarea activelor IUKOS, grup patroniat de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, arestat si bagat la inchisoare pentru ca indraznise sa-l contrazica pe presedintele Vladimir Putin in chestiuni legate de relatia dintre fenomenul coruptiei si mediul de afaceri.

Revenind insa la Rosneft, singurii care au sarit in ajutorul companiei de stat au fost chinezii: nimeni altcineva nu a avut curajul sa pompeze bani intr-o tranzactie dubioasa. Semnand contractul cu China National Petroleum Corp, Rosneft a primit un avans de 6 miliarde de dolari, iar CNPC - 48,4 milioane tone de petrol rus, livrat cu trenul in transe esalonate pana in 2010.

Intre prieteni nu exista neintelegeri!

Dar, conform conditiilor acelui contract, aprobat in mare graba de Moscova, Rosneft a pierdut 40 de dolari la fiecare tona de petrol comparativ cu exportul prin porturile Novorossisk sau Primorsk. Dandu-si seama ca a fost tras pe sfoara, Kremlinul a cerut revizuirea pretului contractual, amenintand Beijingul cu renuntarea la construirea sistemului de oleoducte pana la granita cu China.

"Ce fel de neintelegeri pot exista intre prieteni? Oare nu noi v-am ajutat in cazul IUKOS?", au raspuns chinezii care, intr-un final, au acceptat o majorare a pretului cu 0,67 dolari/baril (cu 5 dolari la tona). Lucrurile s-au calmat pana la darea in functiune a conductelor petroliere: chinezii au refuzat categoric o modificare a tarifului, in functie de taxa de tranzit. A fost nevoie de interventii la cel mai inalt nivel pentru sa se ajunga la o solutie, dar nu in favoarea Rosneft.

Tot China "a salvat" Rosneft cand gigantul rus condus de Igor Secin cauta bani pentru achizitionarea Udmurtnef, scoasa la vanzare de TNK-BP. La licitatia organizata in acest sens, cel mai bun pret a fost oferit de compania ungara MOL. A castigat insa societatea chineza Sinopec. Cum? In baza promisiunii ca va transfera in proprietatea Rosneft 51% din activul cumparat.

Un ajutor venit "la tanc"

Dar surpriza: gratie unei complicate scheme de calcul a cheltuielilor si profiturilor propusa de partea chineza, pachetul majoritar de actiuni al unei intreprinderi petroliere profitabile a ramas la Sinopec, intr-un moment in care Rusia se temea, in 2006, de patrunderea chinezilor pe piata petrolului si a gazelor naturale.

O noua portie de ajutor chinezesc a venit "la tanc". In 2009, Rosneft si Transneft, doua importante companii petroliere de stat implicate in realizarea proiectului de transport al titeiului in China, s-au trezit in imposibilitatea financiara de a duce la bun sfarsit lucrarile de constructie. Nici o problema: chinezii s-au grabit sa transfere 15 miliarde de dolari in conturile Rosneft si 10 miliarde in cele ale Transneft. Fara sa stea prea mult pe ganduri, Kreminul a accepta conditiile impuse de Beijing, fara sa ia in calcul efectul evolutiei costurilor si oscilatiile cursurilor valutare. China a reusit, din nou, sa-i joace pe degete pe rusi.

Grandomania, boala de care sufera conducerea Rosneft, a determinat compania sa cumpere noi si noi active - de la Itera pana la TNK-BP. Ca de obicei, bani au dat chinezii, sub forma de "ajutor", desigur. In mai 2013, Rosneft si CNPC au incheiat un nou contract petrolier (365 milioane de dolari in decurs de 25 de ani). 

Beijing face legea

Avansul dat de chinezi s-a ridicat la 70 de miliarde de dolari. Un pas care a majorat dramatic volumul datoriilor Rosneft, obligandu-l pe Secin sa solicite sprijinul guvernului. Cu binecuvantarea Kremlinului, executivul condus de premierul Dmitri Medvedev a promis o solutie. Practic, Rosneft va beneficia de sustinere financiara din Fondul de bunastare natioanala, una dintre "pusculitele" create de Moscova pentru zile negre.

Devenit, practic, proprietar al principalelor rezerve de petrol ale Rusiei, care urmeaza sa fie exploatate in Siberia de est, Beijing poate acum impune Rosneft conditiile sale. Chinei i s-au promis importante cote de participatie in exploatarea unor mari zacaminte, precum Vankor si Srednebotuobinsk. Aceste cote vor permite CNPC sa controleze in Rusia rezervele de petrol extrase la categoriile C1+C2, in volum de 1,2 miliarde de tone. De precizat ca rezervele dovedite ale Chinei se ridica, potrivit ultimelor date publicate la sfarsitul anului trecut, la 2,5 miliarde de tone de petrol.