1. Minimalism japonez

Specialistii biroului Kidosaki Architects Studio au pus, in primul rand, accent pe frumusetea peisajului inconjurator, dorind ca viitorii proprietari ai casei proiectate de ei sa se bucure de farmecul naturii.

Imobilul gandit de arhitectii niponi pluteste, parca, deasupra unei vai, jumatate din casa aflandu-se, practi, deasupra "haului", sutinuta de coloane in forma de V.

Vila nu are, practic, pereti, totul fiind din sticla.

In ceea ce priveste interiorul, nu exista obiecte inutile.

2. Contopit cu muntele

Olanda are putini munti, de aceea arhitectii locali propun case asemanatoare unor coline. Biroul Denieuwegegeneratie a proiectat o locuinta care completeaza, oarecum, peisajun "montan".

Casa devine, de fapt, parte a colinei artificiale. In partea sudica, locuinta este deschia, cea nordica fiind acoperita de "un covor" de pamant cu iarba si tufisuri.

3. Versiune americana

Arhitecul Nick Tzonkatis s-a gandit cum sa foloseasca varfurile muntilor stancosi din SUA. Proiectul sau imagineaza o casa sub forma unei "nave spatiale" care a aterizat intr-o astfel de zona.

"Am dorit sa fac ceva simplu, dar deosebit. Dupa parerea mea, casa constituie o continuare organica a natrii locului", spune arhitectul.

"Doua laturi ale casei inconjoara varstul stancos dinspre nord si sud, astfel ca in mijloc ramane natura neatinsa: pietre, plante salbatice".

Imobilul dispune de sase dormitoare, fiecare cu vedere spre imprejurimi.

Resedinta este prevazuta, de asemenea, cu un garaj imens, pentru 10 masini.

Proiectul este deja in curs de realizare, el urmand sa fie finalizat in 2015.

4. Vila Vals

Vila Vals din Elvetia constituie rezultatul colaborarii biroului olandez SeArch cu cel al arhitectei Christiana Muelle.

Este o casa "ingropata" pe versantul muntelui si are doua iesiri, una principala, alta secundara care da spre hambar si care ii duce pe proprietari si oaspeti spre o trecere subterana.