Guvernul va sprijini firmele care creează noi locuri de muncă, oferind servicii online, dezvoltând noi industrii sau produse, se arată într-un document elaborat de Ministerul Muncii şi alte şase organisme guvernamentale, informeaza agerpres.

Muncitorii vor fi instruiţi gratuit pentru noile locuri de muncă, autorităţile locale urmând să extindă cooperarea dintre regiuni pentru a reloca angajaţii acolo unde există oportunităţi de muncă. De asemenea, firmele ar trebui să ia în considerare pensionarea anticipată a muncitorilor. Toate aceste măsuri sunt menite să menţină rata scăzută a şomajului.

Pe fondul încetinirii economiei chineze, Guvernul s-a angajat să reducă supracapacităţile de producţie, inclusiv în industria oţelului şi cărbunelui, dar aceste angajamente au sporit temerile că ţara s-ar putea confrunta cu tulburări sociale, din cauza creşterii şomajului.

În martie, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că autorităţile din China vor să concedieze între cinci şi şase milioane de angajaţi din sectorul public, în următorii 2-3 ani, ca parte a eforturilor de a reduce supracapacităţile de producţie şi poluarea.

Guvernul va cheltui aproape 150 miliarde de yuani (23 miliarde de dolari) pentru a acoperi costurile concedierilor numai din industria oţelului şi cărbunelui.

Luna trecută, UE a anunţat planuri de a accelera adoptarea unor măsuri pentru contracararea importurilor ieftine din China şi a cerut statelor membre să renunţe la măsurile care ar putea bloca taxele mai ridicate asupra produselor subvenţionate. Decizia vine după ce Comisia Europeană a demarat noi anchete pentru a stabili dacă importurile a trei produse de oţel provenite din China încalcă regulile comunitare privind concurenţa.

Pe de alta parte, supracapacitatea industrială a Chinei, în special în sectorul oţelului, reprezintă o ameninţare în creştere pentru economiile europene, a avertizat recent şi Joerg Wuttke, preşedintele Camerei de Comerţ a UE în China. În ultimii ani, ritmul în care China a acumulat echipamente şi forţă de muncă a fost mai rapid decât cererea, a explicat Joerg Wuttke, înainte de publicarea studiului său pe acest subiect.