Cum? Prin Kazahstan şi Belarus, raspunde publicatia mentionata si explica: incepand din 2011, cele doua foste republici sovietice fac parte din Uniunea Vamală cu Rusia.

'În condiţiile în care între aceste ţări nu există control vamal, atunci carcase de porc sau mere franceze şi poloneze pot intra fara probleme pe teritoriul Republicii Belarus, de unde isi vor continua drumul spre Rusia, care a interzis importul acestor produse, nu insa si comercializarea lor".

Constient de aest pericol, presedintele Vladimir Putin i-a sunat in 12 august pe liderii celor două ţări, vorbindu-le despre necesitatea unor acţiuni concertate în vederea preîntâmpinării unui atare scenariu.

Interlocutorii i-au dat dreptate, ceea ce nu inseamna ca Minskul şi Astana vor da dovada de exces de zel pentru a împiedica înlocuirea etichetelor europene cu cele locale, în scopul re-exportării în Rusia.

Dacă Vladimir Putin isi doreste ca embargoul său să fie respectat, va trebui să ridice vocea la Belarus şi Kazahstan. Ceea ce poate pune insa in pericol Uniunea Economică Eurasiatică, structura unde ar fi trebuit sa intre si Ucraina, daca nu s-ar fi opus. Un refuz care a costat Kievul criza care a urmat, cu toate urmarile ei neplacut in special pentru Kremlin.