Pe fondul amenintarilor cu sanctiuni lansate de Statele Unite si de Uniunea Europeana si la cateva ore dupa ce Washingtonul a anuntat inghetarea colaborarii economice, dar si militare, cu Moscova, presedintele Vladimir Putin declara, marti, la o conferinta de presa, ca Rusia nu vrea razboi cu poporul ucrainean. Dar, a adaugat liderul de la Kremlin, daca in regiunile estice ale vecinului sau slav situatia se va inrautati si oamenii vor solicita ajutor, Rusia isi rezverva dreptul de a le asigura protectie „prin toate mijloacele”. Oricum, sublinia Putin, forta militara ar putea fi folosita „numai in caz limita”. Deci, cum ar putea fi pedepsita Rusia daca intervine in Ucraina?

In plan militar, declaratia Pentagonului privind incetarea colaborarii inseamna ca militarii rusi nu vor mai fi invitati la exercitii comune cu SUA si ca inceteaza schimbul de delegatii intre armatele celor doua tari. In orice caz, asa sustine expertul Centrului rus pentru strategii, Vasili Kashin. Luand exemplul relatiile dintre China si SUA, marcate deja de astfel de momente, analistul afirma ca, de regula, asemenea „rupturi” dureaza aproximativ doi ani.

In plan financiar, lucrurile sunt mult mai complicate, cu urmari extrem de costisitoare pentru economia rusa, avand in vedere faptul ca SUA dispun de mai multe parghii de actiune. Astfel, Senatul american poate institui sanctiuni impotriva bancilor rusesti si, de asemenea, poate solicita administratiei de la Casa Alba sa dispuna inghetarea activelor rusesti, inclusiv private, de pe teritoriul Statelor Unite. In acelasi timp, poate fi restrictionata acordarea de vize pentru cetatenii rusi.

In al doilea rand, Rusia nu a reusit sa semneze cu SUA un acord privind furnizarea de informatii privind operatiunile bancare ale cetatenilor americani. Negocierile sunt in curs de derulare, dar ele pot fi acum blocate. Daca nu se va reusi finalizarea discutiilor pana la 1 iulie anul curent, toate platile catre banci si organizatii financiare rusesti vor fi impozitate cu 30%, fata de 10% in prezent.

In ceea ce priveste UE, inca nu s-a vorbit despre sanctiuni. Consultati in aceasta chetiune, analistii rusi au estimat ca Europa occidentala, puternic dependenta de resursele energetice rusesti, nu se grabeste sa intre in conflict cu Moscova. Abordand subiectul, cotidianul Vedomosti cita datele Citi, potrivit carora Rusia asigura 31% din importurile de gaze naturale si 27% din cele de petrol. Sa gasesti surse alternative de aprovizionare intr-un timp record este destul de dificil, daca nu imposibil, iar o crestere a importurilor de gaze lichefiate inseamna cheltuieli suplimentare.