O alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte reduce semnificativ riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat de cercetători canadieni de la McMaster University din Vancouver şi preluat de agenţia Xinhua.


Studiul a fost publicat recent online în 'American Heart Association Rapid Access Journal'. După ce au ţinut sub observaţie circa 32.000 de pacienţi din 40 de ţări timp de cinci ani, cercetătorii au constatat că persoanele care consumau hrană sănătoasă prezentau un risc cu 14% mai mic să facă un nou infarct şi cu 19% mai redus să sufere un atac cerebral. În plus, alimentaţia sănătoasă i-a ajutat să reducă riscul de deces în urma unor afecţiuni cardiovasculare cu 35%.

În studiu, hrana sănătoasă este definită ca cea care conţine o mare cantitate de fructe, legume, seminţe integrale, nuci şi peşte şi mai puţină carne, carne de pasăre şi ouă. 'Medicii trebuie să le recomande pacienţilor cu risc înalt să îşi îmbunătăţească alimentaţia şi să mănânce mai multe fructe, legume, seminţe şi peşte', spune Mahshid Dehghan, principalul autor al studiului. 'Acest lucru ar scădea considerabil riscul repetării accidentului vascular sau cardiac şi ar salva vieţi', încheie el.

Potrivit cercetătorilor, alimentaţia sănătoasă scade cu 20% riscul unor boli cardiovasculare la nivel global.