Apreciind ca "sfarsitul epocii Pax Americana" este aproape, Lucas face o trecere in revista a recentei Conferinte internationale de securitate, de la Munchen, ajungand la concluzia ca discursul ministrului american al apararii, James Mattis a fost o dezamagire, iar cel al vicepresedintelui Mike Pence nu a convins. Nici unul, nici celalalt nu a reusit sa faca ordine in haosul generat de afirmatiile presedintelui Donald Trump, explica semnatarul materialului.

Judecand dupa spuselor unora si altora, Europa inca mai spera in mai bine, dar, in realitate, toti se pregatesc pentru ceva mai rau. In acest context, Regatul Unit este chemat sa joace un rol important: "Brexitul ne scoate din Europa, dar noi ramanem o forta militara independenta in noul epicentru al politicii europene: tarile Baltice", crede Edward Lucas.

"Pentru prima data dupa anii 1980, Marii Britanii are de indeplinit in Europa obligatiuni militare foarte serioase. Suntem o forta cheie a NATO in Estonia si noi am primit misiunea de a coordona apararea acestui stat. In Letonia, acest lucru il va indeplini Canada, in LItuania - Germania, iar in Polonia, speram sa fie SUA", continua autorul materialului din The TImes. 

Exista o serie de elemente ingrjoratoare. In primul rand, in unele domenii, in special in apararea aeriana, suprematia este de partea Rusiei, care detine, de asemenea, un numar mai mare de tehnica de lupta si artilerie. Estonia nu are un trupe de aparare aeriana, iar avioanele de lupta britanice nu pot face fata unui razboi adevarat. "Cum, intr-o situatie de criza, vom putea iesi la liman?", se intreaba Lucas. "Pana de curand, raspunsul era "dam un telefon la Pentagon". Acum trebuie gasita alta solutie.

Pe de alta parte, rachetele britanice Trident au fost concepute sa lupte cu apocalipsa, nu cu micile gainarii si cacialmale. Din nou, fara ajutorul Americii, Regatul Unit pare vulnerabil. Situatia este ingreunta de faramatarea sistemului regional de securitate. Suedia si Finlanda nu fac parte din NATO, Norvegia si Islanda sunt membre, dar nu intra in UE, iar Danemarca, tara a UE, a iesit din politica unica europeana de securitate si aparare. Programul "Nordefco", anuntat de Danemarca, Finlanda, Spania, Norvegia si Suedia si menit sa coordoneze eforturile de aparare, exista doar pe hartie.

Lucrurile incept, totusi, sa se schimbe, dar treptat. Astfel, Estonia si Finlanda au achizitionat, recent, armament din Coreea de Sud. Finlanda a semnat o serie de acorduri de aparare bilaterale. Iar Suedia si-a modificat Constitutia pentru a permite fortelor militare ale altor tari sa desfasoare operatiuni pe teritoriul ei. "Politicienii britanici trebuie sa invete sa explice necesitatea unor masuri mai ferme", crede Edward Lucas. "Pentru inceput, ei trebuie sa . vorbesca despre pericolul real pe care il reprezinta Rusia pentru Marea Britanie".

"Daca vom putea uni intr-un tot unitar toate aceste state europene, indiferent daca sunt sau nu membre NATO sau UE, eventualitatea unui razboi cu Rusia se reduce considerabil pentru toti, inclusiv pentru noi", concluzioneaza Edward Lucas.