In contextul in care o lume intreaga urmareste cu ingrijorare evolutia economiei chineze, autorităţile de la Beijing au dezvălui detaliile reformei de restructurare a companiilor de stat, inclusiv prin privatizarea parţială

Programul, un text de 20 de pagini, a fost elaborat de Comitetul Central al Partidului Comunist şi Consiliul de Stat si prevede măsuri de curăţare şi integrare a unor întreprinderi de stat, proprietate mixtă şi îmbunătăţirea managementului activelor statului.

'Reforma întreprinderilor de stat ar trebui să urmeze regulile şi legile economiei de piaţă pentru dezvoltarea unei companii şi să adere la principiul separării proprietăţii de management' se arată în documentul citat de agentia Xinhua.

Companiile de stat domină sectoarele telecomunicaţiilor, shipping, bancar, petrolului şi gazelor naturale ale economiei chineze. Jumătate din datoria Chinei este compusă din datoriile companiilor, majoritatea dintre ele fiind companii de stat şi dezvoltatori imobiliari.

Publicarea acestor detalii după ce guvernul de la Beijing a anunţat că investiţiile de capital fix şi producţia industrială au fost sub aşteptări în luna august. Cumulate cu alte date statistice privind comerţul şi inflaţia, aceste cifre au crescut şansele ca în trimestrul al treilea ritmul de creştere al economiei chineze să coboare sub pragul de 7% pentru prima dată după criza financiară globală.