Studiul lor a fost publicat miercuri în revista americană Science Advances. Suprimarea a două dintre acele gene din aceeaşi regiune a ADN-ului uman este responsabilă cu apariţia sindromului Williams-Beuren, o boală genetică rară, caracterizată în special prin comportamente hiper-sociabile şi prin alte probleme de sănătate.

La câini, mutaţiile aceloraşi gene (GTF2I şi GTF2IRD1) par să se afle la originea hiper-sociabilităţii, un factor cheie al domesticirii lor, care îi diferenţiază de lupii din care provin, scrie agerpres.

Câini şi lupi

Pentru analiza lor, oamenii de ştiinţă au combinat studii genetice şi comportamentele manifestate de 16 câini şi 8 lupi domesticiţi şi crescuţi în captivitate. Au fost analizate ADN-ul şi comportamentele acestor animale, dar şi o serie de date provenind din studii realizate pe o varitate a raselor canine.

Autorii au evaluat comportamentele câinilor şi lupilor obligând animalele să participe la diverse exerciţii, pentru a le testa gradul de sociabilitate, dar şi abilităţile lor de a deschide cutii pentru a avea acces la diverse alimente gustoase, singuri sau în prezenţa unui om pe care nu îl văzuseră niciodată până atunci.

Câinii au dovedit o atenţie sporită faţă de stimulările sociale şi au manifestat un interes vădit pentru oamenii străini, petrecând cea mai mare parte a timpului privind persoana care participa la test alături de ei, spre deosebire de lupi, care au ignorat acea persoană.