Incidentul a ramas secret o lunga perioada de timp. Ceva informatii se scursesera, fireste, dar erau mai degraba franturi de date, numai bune pentru lansarea de zvonuri si speculatii. Se spunea, printre altele, ca submarinele s-ar fi ciocnit in apele Marii Nordului. 

Informatiile preluate de The Times arata ca, in realitate, accidentul s-a produs nu departe de Glasgow, in Scotia. Jurnalistii au gasit in arhivele CIA o telegrama datata 3 noiembrie 1974 si care a fost trimisa secretarului de stat american, Henry Kissinger se consilierul pe probleme de securitate nationala la presedintelui SUA, Brent Scowcroft. Documentul a fost clasat drept "top-secret".

"Am primit o veste de la Pentagon, sunt informat ca unul dintre submarinele noastre purtatoare de rachete Patriot a intrat in coliziune cu un submarin sovietic. Plecand in misiune militare de la baza Holy Loch, submarinul USS James Madison a lovit un submarin sovietic care il pandea la intrarea in golf pentru a-l urmari", anunta Scowcroft in telegrama lui.

Potrivit aceleeasi surse, submarinul sovietic a reusit sa urce la suprafata inainte de a cobori din nou in adancuri. Intervievat de The Times, specialistul in armament nuclear Hans Kristensen a apreciat, printre altele, ca incidentul s-ar fi putut solda cu o catastrofa daca echipajul unuia dintre cele doua submarine ar fi considerat coliziunea drept un atac.

In plus, o eventuala explozie ar fi aprins carburantul uneia dintre rachete, provocand lansarea acesteia sau distrugerea focoaselor.