Publicatia huffingtonpost.fr îi invită pe cei care se pregatesc de examene cum să-şi regăsească sufletul de copil şi să se 'amuze' relaxându-se cu ajutorul câtorva exerciţii pentru a se simţi încrezători în ziua Z, scrie agerpres.

Cheia de contact: respiraţia

Majoritatea oamenilor recurg la respiraţia toracică, ceea ce provoacă tensiuni. Or, cel mai bun mijloc de a regăsi liniştea emoţională este acela de a se reconecta la respiraţia abdominală. Luaţi exemplul bebeluşilor care dorm şi observaţi cum se ridică abdomenul lor la fiecare inspiraţie. Cu toţii am respirat astfel. Apoi, am uitat...

Ca şi cheia de contact care îi permite motorului să demareze, respiraţia abdominală va conduce către o destindere fără efort, ca efect al antrenării. Pentru mai multă eficienţă, puteţi adăuga o vizualizare, închipuindu-vă o culoare ceva mai închisă când tot dioxidul de carbon este expulzat prin expirare şi o frumoasă lumină la inspirarea oxigenului.

Ritualul liniştitor

După cum se ştie, persoanele care au de gestionat o cantitate însemnată de adrenalină (campionii, actorii...) au un gest numai al lor care le permite să se destindă. Oricine poate adopta un ritual care să fie gestul său antistres (încrucişarea degetelor, strângerea pumnului...). Pentru a găsi gestul potrivit, este preferabil să vă focalizaţi mai întâi pe respiraţie, ca în exerciţiul precedent. Odată destins, faceţi prima mişcare care vă vine în minte. Repetând exerciţiul de mai multe ori, senzaţia de destindere va fi asociată cu acest gest. Vă va fi de ajuns să-l repetaţi în faţa foii albe pentru a simţi uşurarea. În aceeaşi ordine de idei, un obiect poate fi asociat gestului. De exemplu, o piatră pe care o veţi pune în buzunar şi pe care o veţi atinge de fiecare dată când veţi simţi nevoia de a vă linişti.

Transformaţi 'bulgărele' de stres

Puţin stres este necesar pentru a stimula energia şi concentrarea. Când stresul este însă prea mare, este util să învăţaţi să-l stăpâniţi pentru a nu vă deranja în timpul examenului. Iată o vizualizare simplă care vă va permite să simţiţi impactul gândirii asupra corpului. După ce aţi efectuat zece respiraţii abdominale, încercaţi să percepeţi unde este situat 'bulgărele' de stres (în abdomen, de exemplu) şi distingeţi-i culoarea, forma, consistenţa. Imaginaţi-vă apoi că îl micşoraţi sau îl metamorfozaţi într-o minge de spumă uşoară şi colorată ori într-un un balon de săpun, o bulă de şampanie... Această transformare este liniştitoare.

Adoptaţi o atitudine pozitivă

În încheiere, iată un exerciţiu bine cunoscut de atleţii care se pregătesc să câştige o cursă sau un meci: adoptarea unei atitudini pozitive! Gândiţi-vă la toate succesele avute (chiar şi la cele mai mici) şi revedeţi-le. Aceste imagini sunt asociate atunci în mod inconştient cu plăcerea de a face ceva bine şi de a reuşi. Retrăindu-le, eliberaţi un hormon numit endorfină care are particularitatea de a favoriza starea de bine. Este momentul de a face plinul pentru a pune toate şansele de partea dumneavoastră şi de a vă imagina apoi aceeaşi energie în sala de examen: liniştea interioară şi concentrarea îşi vor da mâna.