Potrivit World Weather Attribution, grup format de cercetatori din mai multe state ale lumii, temperaturile lunare au fost, pentru iunie, cu circa 3 grade Celsius peste mediile de lungă durată pentru Europa de Vest. ''Am identificat o legatura clară între recordul de căldură din această lună şi schimbările climatice cauzate de intervenţia omului'', aspus Geert Jan van Oldenborgh, cercetător principal la Institutul Regal de Meteorologie din Olanda.

Schimbările climatice, determinate de utilizarea combustibililor fosili, au crescut de cel puţin patru ori intensitatea şi frecvenţa acestor valuri de căldură în Franţa, Elveţia, Olanda şi centrul Angliei şi de zece ori în Portugalia şi Spania, sustine studiul. Potrivit cercetătorilor, canicula nu este un eveniment natural ieşit din comun şi nu poate fi explicată prin modificări survenite la nivelul soarelui sau prin alţi factori naturali precum nivelul scăzut de particule de praf vulcanic din atmosferă cu rol în ecranarea luminii solare.

Acest lucru presupune că o acumulare a emisiilor de gaze cu efect de seră, în special ca urmare a arderii combustibililor fosili, a crescut acest risc.''Până la finalul secolului, aceste temperaturi crescute vor deveni o obişnuinţă în Europa de Vest'', au adăugat expertii. ''Căldura poate fi letală - în special pentru cei mai tineri şi pentru cei vârstnici'', a subliniat Friederike Otto de la Universitatea Oxfordi. ''Este esential ca oraşele să conlucreze cu oamenii de ştiinţă şi cu experţii în sănătate publică pentru a dezvolta planuri de acţiune împotriva căldurii'', a adăugat acesta.