In timp ce in China creste o noua generatie de lideri politici, iar conducerea statului stabileste cursul pentru urmatorul cincinal, statisticile schiteaza o imagine despre cum s-a schimbat viata oamenilor. In 2015, guvernul de la Bejing a renuntat la principiul "o familie, un singur copil". Lansata initial ca mijloc de a tine sub control natalitatea, aceasta regula a creat un dezechilibru critic de sexe.

Acum, cand o femilie poate avea cati urmasi doreste, a aparut un trend nou: se reduce numarul de casatorii, dar creste cel al divorturilor. Nu atat de rapid insa, incat sa intreaga Statele Unite sau tarile vest-europene. "Comparativ cu tarile vecine, in  China procentul celor care vor, totusi, sa se casatoreasca ramane mult mai ridicat. Prin urmare, ideea ce familiile chineze se destrama nu este confirmata de datele statistice", a comentat Juan Li, profesor de psihologie la Unviersitatea New York din Shanghai.

Pe de alta parte, "politica unui singur copil a complicat trecerea demografica", a continuat Louis Kuijs, de la compania Oxford Economics. "Scaderea natalitatii si imbatranirea populatiei au avut un puternic impact asupra volumului fortei de munca si, ca urmare, au franat cresterea economica", a adaugat el, precizand ca renuntarea la respectiva politica nu a imbunatatit, din pacate, lucrurile.

Iar cresterea nivelului de trai modifica treptat conceptiile privind rolul femeii si al barbatului in familie. "Raportul dintre barbati si femei se schimba deja", constata expertii. Pe de alta parte, statisticile HSBC arata ca parintii fac eforturi uriase pentru a le asigura copiilor o locuinta si de a-i face mult mai atragatori pentru rolul de parteneri de viata.

"Prin traditie, baiatul vine cu casa. Multe povesti de dragoste nu s-au implinit pentru ca el nu avea locuinta", spune profesorul Zeu Liu, SOAS. Acum, lucrurile incep sa se schime. Chinezii au salarii mai mari, de-a lungul anilor alimentele s-au ieftinit, determinand familiile sa aloce mai multi bani pentru educatie, pentru calatorii, pentru obiecte de lux.

Printre altele, smartphone-ul a incetat sa fie o extravaganta, devenind ceva indispensabil. Conform statisticilo,r la 100 de oameni sunt 97 de abonamente de telefonie mobila. Mai ales in conditiile in care tot mai multi tineri chinezi pleaca in strainatate pentru definitivarea studiilor universitare. De regula, cei mai multi se intorc acasa, scrie BBC