"A fost suspendata chiar si cooperarea intre serviciile speciale. E chiar hilar. Cred ca Statul Islamic trebuie sa fie recunoscator colegilor mei - liderii anumitor state occidentale , ca au pus capat acestei colaborari", a spus Medvedev.

Potrivit afirmatiilor sale, "chiar si dusmanii nostri sunt de parere ca,  in pofida tuturor divergentelor, lupta antiterorista nu functioneaza fara Rusia". Referindu-se, in context, la criza refugiatilor, Medvedev a apreciat ca "ea afecteaza nu numai Europa, dar si Rusia, care permite trecerea pe teritoriul ei a fluxului de migranti". Pe acest fundal, el a avertizat in legatura cu apropierea unei catastrofe umanitare, precum si de cresterea "xenofobiei si a intolerantei care, de cele mai multe ori degenereaza in agresiune deschisa".

"Haideti sa spune lucrurilor pe nume", a continuat seful guvernului de la Moscova. "Majoritatea provocarile cu care se confrunta comunitatea internationala in momentul actual, de la dificultatile de ordin economic, la tentativele de izolare a Rusiei sau terorism, nu au aparat peste noapte. Si cu siguranta nu au fost inventate de Rusia", dar nici nu pot fi solutionate de unul singur. 

"Avem vreo sansa se ne unim pentru a raspunde acestor provocari? Sunt ferm convins ca da", a lansat premierul rus. "Restabilirea increderii, fara de care este imposibila edificarea unui sistem stabil de securitate nu este ceva usor. Greu de spus cat va dura. Dar procesul trebuie sa inceapa acum", a subliniat oficialul rus.

Intr-un fel de replica la acest discurs, secretarul de stat american John Kerry a apreciat că sancţiunile impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene ar trebui să fie menţinute atât timp cât este necesar, în contextul în care unele ţări europene, între care Franţa, au în vedere ridicarea sancţiunilor în vara acestui an. "Sunt încrezător în faptul că Europa şi SUA vor rămâne în continuare unite, pentru menţinerea sancţiunilor atât timp cât este necesar şi pentru creşterea asistenţei necesare Ucrainei", a afirmat Kerry.

In opinia lui, Rusia trebuie sa aleaga: "fie aplica integral acordul de la Minsk de reglementare a crizei ucrainene, fie continua traiasca sub sancţiuni economice".