Rusia detine, anul acesta, presedintia G20. In 2012, acest club al economiilor puternice s-a vazut nevoit sa se ocupe, in primul rand, de stabilizaarea sistemului financiar mondial. In prezent, este foarte aproape de finalizare un studiu, care demonstreaza ca Moscova este centrul unor uriase fluxuri ilegale de capital, care strabat globul in lung si in lat, si ca Insula Cipru ese punctul cheie si principala veriga in schemele folosite.

Autorii studiului sunt membri ai uneo organizatii necomerciale, Glogal Financial Integrity (GFI), care analizeaza aceste fluxuri de capital in intreaga lume. Conform concluziilor la care respectivii experti au ajuns, in perioada 1994-2011, din Rusia au fost evacuate ilegal aproape 211,5 miliarde de dolari. Concomitent, in tara au intrat 552,9 miliarde de dolari – tot prin canale ilegale.

Rezulta o suma totala care depaseste 760 de miliarde de dolari. „Rusia are probleme dintre cele mai serioase cu fluxurile ilegale de capital”, afirma seful GFI, Raymond Backer. In opinia lui, acesti bani sustin economia subterana, fiind vorba, inainte de toate, de traficul cu narcotice, arme, dar si cu oameni, adica mafia. „Se pierd, astfel, sute de miliarde de dolari, care ar putea fi investite in sistemul de sanatate al Rusiei, in educatia sau infrastructura”, subliniaza Backer.

Pe ansamblu, tranzactiile ilegale realizate in Rusia au reprezentat anul trecut aproximativ 46% din indicii economici generali, sustin autorii raportului, precizand ca este un volum fara precedent. In Germania, spre exemplu, economia subterana reprezinta, potrivit ultimelor estimari, in jur de 15%. Ba chiar in Italia, nu trece de 25%.

Studiul acorda o atentie deosebita rolului jucat de Cipru in legatura cu fluxurile financiare ilegale. In momentul de fata, Cipru se afla in pragul falimentului, motiv pentru care a cerut sa fie pus sub umbrela protectoare a zonei euro. „Ciprul este, de fapt, masina de spalare a banilor murdari din Rusia”, spune unul dintre autorii lucrarii, Dev Kar.

In Cipru ajung, in primul rand, banii obtinuti din comertul cu materii prime, cele mai multe dintre afaceri efectuandu-se cu ajutorul companiilor intermediare inregistrate pe Insula si care apartin marilor concerne de petrol  si gaze naturale. Ele vand aceasta marfa la preturi considerabil mai mici filialelor din Cipru, care, ulterior, le comercializeaza la pretul real. Profitul astfel realizat ramane in paradisul fiscal al Ciprului si se spala prin bancile locale, necontrolate, practic. Dupa care banii revin in Rusia, dar sub forma de „investitii straine directe”.

In 2011, numai din bancile cu sediul in Cipru au fost transferate in Rusia investitii straine directe de acest tip in valoare de 128,8 miliarde de dolari. „Este greu de imaginat cum Cipru, cu un Produs Intern Brut de aproximativ 23 de miliarde de dolari poate realiza asemenea investitii in Rusia, care, in realitate, se bazeaza pe capital rusesc ilegal”, precizeaza studiul. Cu alte cuvinte, acesti bani pot proveni numai din surse ilegale.

Intr-un recent interviu, profesorul american Mark Galeotti declara ca, in general, mafia rusa controleaza, in rimul rand, „investitiile si bancile. Este vorba, in special, de un numar enorm de banci mici de provincie. In al doilea rand, este vorba de piata imobiliara: un domeniu de interes traditional. In al treilea rand, este vorba de transport”.