Astronomul scotian Duncan Forgan, de la Universitatea Saint Andrews, si-a propus sa verifice veridicitatea asa numitului paradox Fermi (dupa numele fizicianuui Enrico Fermi), denumit de oamenii de stiinta "Clubul galactic" sau "Gradina zoologica galactica". Se merge pe ideea ca nu Terra nu a luat inca legatura cu alte civilizatii pentru ca acestea nu vor sa fie vazute de oameni, comunicand intre ele in cadrul unui fel de "club al civilizatiilor galactice", din care Pamantul nu merta, deocamdata, sa faca parte. 

O idee care are, desigur, adepti si opozanti, care sustin ca o astfel de organizare nu poate, pur si simplu, exista, din cazua dificultatilor de comunicare si a imposibilitatii de a-i tine tot timpul la distanta pe "barbarii" de pe Pamant.

Forgan a incercat sa calculeze daca, inr-adevar, un astfel de "club al civilizatiilor" ar putea  mentine o disciplina de fier pe "arena galactica". Cercetatorul a ajuns la concluzia ca formarea unui "club compact al extraterestrilor" este, de fapt, imposibila din cauza distantelor uriase dintre diferite colturi ale Galaxiei, dar existenta mai multor coalitii locale, capabile sa "discute" intre ele poate rezolva problema "izolarii" Terrei. 

In opinia lui Forgan, numarul acestor "gasti" ar depinde de durata perioadei dintre aparitiile unor noi civilizatii - cu cat este mai mare, cu atat mai mutle grupuri de extraterestrii va exista in Calea Lactee. Desigur, subliniaza Forgan, aceste calcule nu demonstreaza ca astfel de cluburi ar exista cu adevarat. Pur si simplu, ele arata ca in Univers nu poate fi vorba despre un singur "club galactic".