"Practic, nu vorbesc rusa. Poate la restaurant, cand comand ceva de mancare. In rest, la munca, totul este in engleza, limba pe care o folosesc oriunde merg", a spus Snowden pentru FT. "Dorm in Rusia, dar locuiesc in alta parte a lumii. Nimic nu ma leaga de Rusia. Si, oricat de ciudat ar parea, inca mai vreau sa plec", a adaugat fostul agent CIA.

La Moscova, el traieste dupa ora Statelor Unite si isi petrece cea mai mare parte a timpului pe internet. "De fapt, asa a fost mereu", a spus el. Venind cu alte detalii, Bloomberg View scrie ca, dupa stabilirea la in capitala rusa, Snowden "i-a facut jocul lui Putin". In ultimul timp insa, Snowden a devenit tot mai critic la adresa realitatilor din Rusia.

Astfel, el a criticat aspru adoptarea de catre parlamentul rus a unui pachet de legi menite sa puna sub un control total comunicatiile online ale rusilor. In plus, el s-a declarat ingrijorat de intentiile autoritatilor de la Kremlin de a inchide centrul independent de studiere a opiniei publice, Levada, declarata, dupa mai bine de 10 ani de existenta, "spion strain".

"Snowden a scris pe Twitter ca se teme de razbunare pentru criticile sale, dar continua sa critice. Dar Kremlinul nu are prea multa libertate de miscare, aproape orice decizie insemnand, practic, o victorie morala a Statelor Unite", estimeaza Bloomberg View. Cu siguranta nu va exista o extradare.

"In schimb, nu ar fi nimic surprinzator, daca Rusia l-ar preda pe Snowden unei alte tari, care sa-i ofere gazduire. Cu fanatismul lui, fostul colaborator NSA s-a transformat intr-o povara pentru Putin. Poate nu a fost niciodata o comoara", estimeaza publicatia citata.