"De regula, reactionam la o imagine deja existenta in constiinta noastra, nu reactionam direct la ceea ce este in jurul nostru, ceea ce ne face extrem de vulnerabili", a declarat psihologul John Lich, instructor de supravietuire in conditii de lupta. Potrivit spuselor sale, timpul de care avem nevoie pentru a realiza ceea ce se intampla ar putea fi fatal, dar daca omul isi gandeste dinainte comportamentul in situatii extreme, procesul de constientizare se scurteaza considerabil.

Lich a analizat o serie de atacuri teroriste comise in diferite tari ale lumii si a ajuns la concluzia ca numai 15% reactioneaza la astfel de circumstante astfel incat sa-si sporeasca sansele de supravietuire, 75% sunt prea afectati pentru a gandi lucid, reactia celorlalti fiind negativa. Specialistii spun ca in cazuri extreme, primul lucru care trebuie facut este gasirea unui refugiu sau adapost si iesirea din raza vizuala a atacatorilor. Cea mai la indemana metode este sa te arunci pe jos sau sa te ascunzi undeva. 

Cele mai bune "adaposturi" sunt zidurile din beton, dar pot fi folosite mese intoarse, masini sau orice alt obiect destul de solid. In ceea ce priveste fuga, este un pas riscant, dar uneori reprezinta singura salvare. "De regula, teroristii trag asupra tintelor in miscare", explica expertii.

Exista si cazuri cand victimele se pot arunca asupra atacatorilor. Asa s-a intamplat, spre exemplu, in luna august anul trecut, cand pasagerii unui tren din Franta au dejucat, practic, o tentativa de atentat, blocandu-l pe singurul terorist inarmat cu o pusca automata. Un lucru la fel de important: ajutati-va unii pe ceilalti, straduindu-va impreuna sa gasiti solutii.