"Ar fi naiv sa pui la indoiala intentiile sinistre ale Moscovei. Indoielnica este insa capacitatea Kremlinului de a obtine rezultatul scontat. Sunt trei factori care reduc la zero, practic, incercarile Kremlinului: stabilitatea sistemului german de partid, exemplul ultimelor alegeri din SUA si imaginea negativa a lui Vladimir Putin in Germania", scrie autorul articolului.

Astfel, toate sondajele de opinie din ultimul an schiteaza un tablou parca impietrit al preferintelor politice ale nemtilor: in lume se poate intampla orice - victoria lui Trump, Brexit, criza refugiatilor sau cea din zona euro - alegatorul german nu intra in panica. Alianta Crestin-democrata aduna intre 30 si 35% din intentiile de vot, social-democratii sunt creditati cu 20-25%, stanga, Verzii si Alternativa pentru Germania strang cate 10-15%. Liberal-democratii nu ating 6%.

"Prin urmare, indiferent de scenariul unei schimbari de putere, Merkel are cateva variante pentru a ramane cancelar", continua jurnalistul. "Da, Merkel este considerata plictisitoare, dar, pe de alta parte, este de incredere si previzibila. Iar importanta aceste previzibilitati va spori avand in vedere socul generat in Germania de victoria lui Donald Trump in alegerile americane".

Un eveniment care a confirmat parerea nemtilor ca americanii sunt foarte usor de influentat. "La noi nu s-ar putea intampla asa ceva, nu ne lasam pacaliti de stiri si informatii false, de dezvaluirile WikiLeaks", sustin nemtii. Popularitatea SUA in Germania a scazut considerabil cu mult inainte de alegerile din noiembrie. Astfel, potrivit unui sondaj realizat de Pew-Research Center in iunie 2015, numai 50% dintre nemti au o parere buna despre America.

"Sub presedintia Trump, atitudinea germanilor fata de SUA se va deteriora si mai mult, iar Trump va ajunge un fel de exemplu viu a ceea ce inseamna rezultatul nedorit al populismului de stanga. Ceea ce nu este deloc magulitor", subliniaza Leming.

"Daca Putin va interveni in campania electorala din Germania, politicienii tarii vor spune alegatorilor lor: chiar vreti sa primiti aceeasi instabilitate ca americanii? De aceea, este foarte posibil ca amestecul lui Putin, dar si atacurile lansate de Trump impotriva lui Merkel, sa antreneze o crestere a popularitatii fata de cancelar", concluzioneaza ziaristul.