"Ultima eclipsa este cu trei parteneri - Luna, Soarele si Pamantul. Fenomenul s-ar putea produce numai in cazul in care pozitia satelitului natural al Terrei si cea a astruluisolar vor coincide la perfectie. Cu timpul, numarul si durata eclipselor totala se vor reduce, iar peste circa 600 de milioane de ani, Pamantul va urmari pentru ultima data un astfel de spectacol", a detaliat Richard Vondrak, de la Centrul pentru zboruri spatiale al NASA.

Eclipsele solare au loc cand, in miscarea ei, Luna trece prin fata discului solar, acoperindu-l in intregime. Un fenomen care se produse numai cand e luna plina, dar nu de fiecare data. Din cauza orbitei inclinate a satelitului nostru natural fata de Terra, Luna ajunge fie prea sus, fie prea jos de Soare. Totusi, de cel putin doua ori pe an, cele doua planete reusesc "sa se intalneasca".

Vondrak a precizat ca eclipsele solare totale sunt un fenomen temporar - Luna nu sta pe loc, ea indepartandu-se incet de Pamant sub influenta fortelor care o imping de Terra cu 2,2 centimentri in fiecare an. Punand la socoteala faptul ca Soarele se mareste pe masura incalzirii adancurilor lui, este evident ca, treptat, Luna nu va mai putea acoperi Soarele in timpul eclipselor.