Cotidianul New York Times a prezentat recent viitoarea harta a lumii, in care granitele sunt altele: se creaza Kurdistanul independent, iar Siria se dezintegreaza in orase-stat, scrie publicatia turca Haberturk.

Articolul care insoteste harta si care se intituleaza „Noua lume” prezinta noile tari unificarile si miscarile interstatale, ce pot apare ca rezultat al conditiilor actuale. „Noile state nu vor mai fi produsul unei singure schimbari sau a unui singur conflict, cum a fost in cazul dezmembrarii URSS. In plus, ele nu vor fi specifice pentru anumite regiuni. Geologia si istoria vor schimba categoric frontierele existente”, citeaza publicatia turca argumentatia ziaristilor americani.

Studiul propune o harta a viitoarei lumi si care, potrivit prognozelor formulate de autorii ei, va cuprinde noi state independente. In viitoarea lume, Turcia ramane pe pozitii ferme. Dar in imediata ei vecinatate se produc schimbari importante. Astfel, explica Haberturk, guvernul regionale ale Kurdistanului din nordul Irakului va deveni Kurdistanul independent.

Aparitia are drept cauze urmatoarele: „De-a lungul intregii lor istorii, kurzii nu au fost niciodata atat de aproape de posibilitatea de a-si crea un stat propriu ca acum. Guvernul regional al Kurdistanului reprezinta cea mai stabila zona a Irakului si negociaza incheierea unor contracte internationale in domeniul energetic cu firme turcesti si cu compania Exxon Mobil”.

Altfel spus, explica Haberturk, ca societatile din Turcia constribuie serios la crearea Kurdistanului. Adica aparitia acestui stat se va produce nu impotriva vointei Ankarei, ci cu sprijinul ei. Ceea ce inseamna ca supravietuirea Kurdistanului depinde de Turcia si, firese, de SUA, care, in virtutea acordurilor energetice, ii vor da viata.

Alta schimbare importanta, si care va viza direct Turcia, se va produce la granita siriana si va fi legata de dezmembrarea teritoriala a Siriei in cate zone si orase de sine statatoare. Alta tara care va suferi schimbari, conform previziunilor jurnalistilor de la New York Times, este Iran. In cazul prabusirii regimului iranian, cei 20 de milioane de azeri care traiesc pe teritoriul tarii vor adera la Azerbaidjan.

Interesanta este posibila evolutie a situatiei din Belgia. Tara s-ar putea rupe in doua state independente pe baza regiunilor flamanda si valona. Dar avand in vedee ca UE se va transforma intr-o structura federala cu centrul la Bruxelles, acest fenoment nu va antrena greutati majore. In ce masura toate aceste previziuni sunt realiste, timpul va demonstra. Oricum, merita de vazut ce se va intampla.