In raportul lor, specialistii Stratfor, structura considerată un fel de agentie privata de spionaj, sustin ca Putin se va confrunta, intr-un viitor apropiat, cu o serie de provocari din partea elitelor politice, a liderilor regionali, a rusilor in general. "Desi Volodin este unul dintre sustinatorii lui Putin, el ar putea scapa de sub control de indata ce va dobandi suficiente parghii de influenta, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri", scriu cei de la Stratfor.

In opinia lor, liderii politici din esalonul doi si trei au inceput, anul trecut, sa se indeparteze de cursul promovat de Kremlin. Ce s-ar putea intampla? Nu, in nici un caz un Maidan. Oricum, nu dupa modelul celui din Ucraina din iarna 2013-2014. "Daca la noi vor avea loc tulburari stradale, va fi altfel decat in Ucraina", afirma opozantul Gozman.

Politicianul crede ca proteste vor izbucni in diferite zone ale Rusiei. "Oamenii vor iesi in strada si nici banii si forta nu ii vor determina sa renunte la actul lor de revolta. Se va intampla atunci cand plata salariilor va intarzia cu lunile, cand se vor inchide, din motive financiare, spitale, cand viata va deveni, practic, imposibila", prognozeaza Gozman.

Intr-o prima faza vor fi invinuite autoritatile locale, iar lui Putin i se va cere ajutorul. Dar Kremlinul nu va intreprinde nimic. "Cand au loc doua proteste, e una. Dar cand vorbim de sute de proteste, va fi deja prea tarziu pentru putere", a apreciat Gozman. In aceste conditii, Putin va trebui sa trimita trupe OMON, care insa nu vor trage in multimea revoltata, considera opozantul.