Dupa intrevederea cu oaspetele sau, presedintele Donald Trump, premierul nipon Shinzo Abe a declarat că, daca va fi necesar,  Japonia va "doborî" rachetele nord-coreene", dar ca, intr-un astfel de caz, "va coopera strâns cu SUA", în condiţiile în două rachete nord-coreene au survolat, in ultimele luni, insula Hokkaido, din nordul arhipelagului nipon.

La randul sau, Trump a afirmat că Tokyo ar fi mult mai protejat in fata ameninţarii nord-coreene dacă ar cumpăra echipamente americane pentru interceptarea proiectilelor lansate de Phenian. "Trump îşi mentine discursul", sfatuind Tokyo să cumpere "mai multe echipamente suplimentare din Statele Unite" pentru a dobori rachete nord-coreene, a apreciat Kosaciov. In opinia lui, recomandarea ascunde, fara indoiala, "urmele" business-ului american, la fel ca în povestea cu sancţiunile americane împotriva companiilor implicate în proiectul de gazoduct rusesc Nord Stream-2.

"Dar, în cazul dat, preţul problemei este un potenţial conflict nuclear şi, prin urmare, vreau să sper că Washingtonul şi Tokyo înţeleg acest lucru", a subliniat politicianul rus. Potrivit estimarilor sale, înţelegerile convenite între Japonia şi SUA pentru a exercita presiuni suplimentare la adresa Coreei de Nord reprezintă "acţiuni separate" a doi participanţi ai unui mecanism internaţional, a cărui funcţionare se bazează pe unitatea de poziţii şi acţiuni. Kosaciov s-a referit la discuţiile în format de şase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia, Rusia) cu scopul de a convinge Phenianul să renunţe la programul său nuclear, scrie agerpres.