Printre ţărilor dornice sa primeasca EMA se numără Danemarca, Suedia, Spania, Franţa, Italia, Irlanda şi Polonia. In ultima instanta, dincolo de aspecte care tin de prestigiu, orasele care vor gazdui respectiva organizatie vor avea si o serie de avantaje economice. Personalul, spre exemplu, este platit de UE, dar chiria pentru spatiile ocupate este incasata de municipalitate. Au de castigat inclusiv hotelierii sau firmele care se ocupa de organizarea de conferinte, intruniri, consfatuiri.

Helsinki găzduieşte deja Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), la Stockholm s-a stabilit Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, iar la Copenhaga a ajuns Organizaţia Mondiala a Sănătăţii. Polonia se pregateste, la randul ei, să atragă cele mai multe locuri de muncă de la centrul financiar londonez, faimosul City.

În timp ce oraşe precum Frankfurt sau Paris concurează pentru bancherii de top din sectorul investment banking, Polonia se concentrează pe locurile de muncă din zona middle office a industriei financiare şi pe serviciile tehnice, unde salariile nu sunt astronomice dar sunt mult mai multi angajati.

In acest sens, Association of Business Service Leaders (ABSL) din Polonia lucrează la proiecte cu şapte mari firme din sectorul financiar care vizează mutarea unor locuri de muncă de la Londra, a anuntat directorul ABSL, Pawel Panczyj. Potrivit precizarilor sale, accentul este pus pe domenii precum managementul riscurilor şi tehnologia informaţiei. "Vorbim cu bănci, companii de asigurări şi fonduri de investiţii care vor să îşi mute peste hotare operaţiunile de middle office. Principalul factor care stă la baza deciziei lor este Brexitul", a detaliat Panczyj.

Polonia este deja o destinaţie importantă de offshoring pentru bănci, estimările privind locurile de muncă din domeniul serviciilor financiare transferate aici din ţările occidentale variind între 35.000 şi 45.000. Băncile elveţiene Credit Suisse şi UBS au deja în Polonia activităţi semnificative în domeniul IT şi administrativ.

Intre timp, grupul american de asigurări American International Group Inc a anunţat că intenţionează să înfiinţeze în Luxemburg o subsidiară dedicată Uniunii Europene, în ideea de a putea să opereze în spaţiul economic european şi Elveţia după ce Marea Britanie va ieşi din UE. Sediul principal al AIG va ramane, totusi, la Londra. Restructurarea ar urma să se finalizeze în primul trimestru din 2019, în funcţie de obţinerea autorizaţiilor de la autorităţile de supraveghere.

Prin acest anunţ AIG se alătură numeroaselor companii din sectorul financiar care au avertizat că ar putea să îşi transfere o parte din operaţiuni în Europa Continentală în ideea de a păstra legătura cu clienţii după Brexit. Însă până acum puţine şi-au pus avertismentele în practică. Banca britanică Lloyds ar putea să îşi convertească sucursala din Berlin într-o subsidiară.