Concomitent practic, China si SUA au testat noile lor rachete de interceptare, ca parte a sistemelor nationale de aparare aeriena. Anterior, India a lansat cu succes de la bordul unui submarin o racheta cu raza medie de actiune. In opinia publicatiei citate, asta inseamna ca foarte curand India va dispune de tehnologia necesara lansarii subacvatice de rachete nucleare. Iar Japonia a plasat recent pe orbita doi saliti de spionaj. In plus, Coreea de Nord si-a anuntat recent intentia de a efectua teste nucleare, ca raspuns la sanctiunile adoptate de ONU. Coreea de Sud a lansat astazi racheta Naro 1, devenind, astfel, al 13-lea stat al lumii care poate realiza astfel de operatiuni.

Aceasta demonstratie de forta indica fara drept de tagada faptul ca in regiunea Asia-Pacific, cursa inarmarilor a atins un grad ridicat de escaladare. O cursa militara unde potentialul Chinei si al Statelor Unite este dominant. Pentru ca, in timp ce India si Japonia au prezentat tehnica lor de rachete, China si SUA testeaza rachete de interceptare, ca parte a scutului lor aerian.

In plus, China detine rachete balistice cu raza lunga de actiune, capabila sa doboare un proiectil inamic dintr-o singura lovitura. Numai SUA dispun de o astfel de arma de mare precizie. Cu toate ca are rachete balistice puternice si rachete de interceptare de ultima generatie, Rusiei ii lipseste sistemulul necesar de indicare a tintei pentru interceptarea rachetelor pe segmentul extraatmosferic al traiectoriei de zbor. Mai mult, obligata sa-si limiteze cheltuielile de aparare, Rusia a ramas in urma cu 10 ani din punctul de vedere al dezvoltarii tehnologiilor de rachete.

Noua cursa a inarmarilor survine pe fondul revenirii SUA in regiunea Asia-Pacific si in contextul agravarii relatiilor dintre China si vecinii ei. Daca pana acum, raporturile din zona au vizat cu precadere colaborarea economica si dezvoltarea comerciala, acum accentul se pune pe armament. Dialogul reciproc avantajos a fost inlocuit de prudnta, iar regiunea tinde tot mai mult sa se transforme intr-un teatrul de actiuni militare, estimeaza publicatia mentionata.