Se pare insa ca mamicile folosesc nu numai continutul cutiei, dar si cutia in sine: o simpla salteluta si se obtine un patut excelent. Se spune, printre altele, ca nivelul scazut al mortalitatii infantile este, in Finlanda, inclusiv rezultatul folosirii acestor cutii pe post de patut in primele luni de viata ale copilului, scrie BBC.

Pentru prima data, aceste cutii-cadou au aparut in Finland in 1938, fiind destinate exclusiv famililor cu venituri mici. Pana in 1949, ele au inceput sa fie acordate tuturor paturilor sociale. In 2013, guvernul finlandez a daruit o astfel de cutie a bebelusului tinerei sotii a printului William, care urma sa dea nastere primului copil al cuplului.

Curand, trei proaspat tatici din Finlanda au inceput sa livreze cutii similare in intreaga lume. Exemplul lor a fost urma si de altii, astfel ca, incat, incet, moda cutiilor pentru nou-nascuti s-a impus de la sine, practic. Astazi, astfel de produse se fabrica inclusiv in Marea Britanie.

In Africa de Sud, aceste cutii, care au primit denumirea de Thula Baba Box,  sunt realizate din plastic, astfel ca tinerele mame le folosesc pe post de cadita, nu de patut. Exista insa o conditie pentru a primi acest cadou: consultatii medicale periodice, in special in primele luni de sarcina.

In Statele Unite, autoriatile orasului Fort Worth, statul Texas, unde mortalitatea infantila a atins cote alarmante, intentioneaza sa distribuie 36.000 de astfel de cutii, in speranta ca parintii vor renunta sa-si mai ia pruncii in pat, reducand, astfel, numarul accidentelor nefericite. "Am inteles ca locuitorii orasului nostru nu inteleg, pur si simplu, ce problema serioasa o reprezinta mortalitatea infantila. Vrem sa oferim o astfel de cutie fiecarui nou-nascut, pentru ca bebelusul sa se bucure de un loc sigur de somn", au explicat oficialii.

In Canada, o componenta obligatorie a setului pentru nou nascuti au devenit instructiunile pentru tinerii tatici. O carticica scrisa dupa modelul si stilul instructiunilor de reperat masini. Tatilor li se aminteste, printre altele, ca "bebelusul trebuie alimentat cu lapte, ca trebuie sa se uite mai dus sub capota (schimbarea scutecelor). Este esential ca noua masina sa fie tot timpul curata si tinuta intr-un loc confortabil", subliniaza autorii brosurii.