Guvernatorul statului Oaxaca, Alejandro Murat, a declarat că cele mai grave urmări s-au înregistrat pe istmul Tehuantepec, în oraşul Juchitan, unde au murit 17 oameni, potrivit datelor provizorii.

Bilanţul cutremurului a urcat la 61 de morţi si peste 200 de raniti, au anunţat autorităţile mexicane, cel mai afectat fiind statul Oaxaca, în sudul Mexicului, cu 46 de decese. Dintre acestea, 17 au fost identificate în localitatea Juchitan, unde mai multe victime ar putea fi în continuare sub daramaturi. Automobile acoperite de moloz, fragmente de ziduri prăbuşite, bucăţi de sticlă şi de lemn care blochează străzile: această localitate cu 100.000 de locuitori, înconjurată de munţi acoperiţi cu vegetaţie tropicală, era complet desfigurată în cursul zilei de vineri.

Presa intenationala scrie, printre altele, ca seismul din noaptea de joi spre vineri a declanşat imediat o alertă sonoră care a rasunat in toata capitala tarii, Ciudad de Mexico. De două decenii, asociaţia CIRES asigura un sistem de alertă care funcţionează pe baza celor aproximativ o sută de senzori plasaţi de-a lungul coastei Pacificului, unde riscul de seism este cel mai mare.In general, in cazul unui cutremur produs la sute de kilometri, undele seismice ajung in capitala in aproape un minut, dar pagubele pot fi considerabile pentru că metropola este construită pe solul instabil al unui fost lac. Odată miscarea pamantului detectata, sistemul lansează o undă radio care declanşează alarmele în şcoli, ministere şi unele birouri, întrerupând automat emisiunile radio.

Locuitorii din Ciudad de Mexico au la dispozitie cel mult un minut pentru a reacţiona şi a ieşi din imobilele în care se află înainte ca acestea să înceapă să trepideze. O astfel de tehnologie nu era disponibilă la momentul seismului de la 19 septembrie 1985, când şi-au pierdut viaţa peste 10.000 de persoane.

Instalate într-o casă veche cu trei etaje, serverele acestei asociaţii monitorizează fiecare vibraţie a solului care va declanşa automat alarmele. Pe un ecran al CIRES, tehnicienii pot supraveghea în timp real diferiţii senzori, reprezentaţi prin diode luminoase. De la lansarea sistemului în 1993, CIRES a lansat peste 60 de alerte pentru seisme de magnitudine cel puţin 6.

In plus, in Mexic functioneaza, de cativa ani, tehnologia alertării prin smartphone, care trimite locuitorilor alerte cu ajutorul unor aplicaţii ca SkyAlert sau Alerta Sismica DF. La două secunde după declanşarea unui seism, SkyAlert trimite un semnal telefoanelor mobile care transmit mesajul "alertă seismică".

Aplicaţia, lansată în 2013, era iniţial conectată la CIRES, dar fondatorul său Alejandro Cantu, a instalat între timp propriii săi senzori, aduşi din Japonia, de-a lungul coastei Mexicului de la Pacific. Aplicaţia a devenit rapid populară şi versiunea sa gratuită număra peste trei milioane de utilizatori în 2015. O versiune cu plată a fost apoi lansată, permiţând personalizarea alertelor.

De data aceasta totuşi, când s-a produs cel mai puternic seism din Mexic din ultimul secol, aplicaţia SkyAlert a rămas cu desăvârşire mută, scrie agerpres.