Primele informaţii care au fost aduse la cunoştinţa localnicilor indică faptul că seria de cutremure se produce din cauze naturale, nefiind excluse însă şi alte ipoteze. Experţii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) s-au întâlnit duminică, aproape de orele prânzului, cu localnicii din Izvoarele, pe care au încercat să îi liniştească şi cărora au încercat să le dea primele explicaţii legate de fenomenele din zonă.

Ei au declarat că evenimentele au cauze naturale, existând un stres puternic în scoarţa terestră, că astfel s-a reactivat o falie, iar fenomenul nu poate fi oprit, dar că sunt semne că se află în regres.Pe de altă parte, specialiştii au spus că nu exclud nicio ipoteză în legătură cu cauzele care au dus la înregistrarea acestor fenomene şi că nu pot fi trase concluzii clare deocamdată.

"Noi suntem aţintiţi asupra zonei şi monitorizăm evenimentele. S-a reactivat o falie care a mai dat cutremure în zonă, dar acum este un fenomen ieşit din comun. Există un efect de propagare local care face ca aceste cutremure să fie mai puternic resimţite aici, în localitate. Nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca el să mai dureze. După activitatea intensă de vineri spre sâmbătă, ar tebui să ne aflăm în zona descrescătoare a seismelor", a spus unul dintre experţi sătenilor din Izvoarele, fără să dea mai multe detalii.

Localnicii au adus în discuţie posibila legătură a fenomenelor cu o exploatare petrolieră din zonă, specialiştii precizând că iau în calcul şi această variantă, însă subliniind că din datele de până acum nu rezultă că seismele ar avea altă cauză decât cea naturală. În acelaşi timp, expertul care le-a prezentat localnicilor primele concluzii ale cercetării în zonă a spus că la fel de bine ar putea fi luată în calcul şi ipoteza ca activitatea seismică să fi fost influenţată de inundaţiile puternice din judeţul Galaţi, din ultima perioadă.

"Este vorba despre efectul apei asupra activităţii seisimice, şi anume în momentul retragerii apelor apare aşa-numita seismicitate indusă. Deci poate influenţa seismic şi faptul că aţi avut o inundaţie aici", le-a explicat localnicilor expertul seismolog.

Întâlnirea dintre locuitorii satului Izvoarele şi experţi vine după ce, la mijlocul acestei săptămâni, aproximativ 30 de persoane din localitate au încercat să blocheze un drum judeţean, cerând astfel autorităţilor să le ofere explicaţii în legătură cu fenomenele produse şi să ia deciziile care se impun.  Protestul a durat doar câteva minute, după care sătenii au eliberat drumul, primind asigurări din partea autorităţilor că specialiştii care monitorizează fenomenele le vor oferi periodic informaţii în legătură cu evoluţia fenomenelor.

În urma cutremurelor repetate, prefectul judeţului Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile au decis, în cadrul acestei şedinţe, să elaboraze un plan pentru evacuarea populaţiei afectate, plan care, potrivit prefectului, nu va fi pus în aplicare decât dacă situaţia o impune.  "Nu evacuăm pe nimeni, nu facem decât să pregătim în amănunt toate condiţiile pentru cei aproximativ 300 de oameni care sunt în zona afectată", a declarat prefectul judeţului Galaţi.

În cadrul aceleiaşi şedinţe s-a decis activarea unei grupe operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, formată din 15 lucrători, care se va afla permanent în zona în care au loc frecvent mişcări seismice.

Pe de altă parte, localnicii din zona Izvoarele sunt tot mai panicaţi, mai ales după ce ultimul cutremur, spun ei, produs în zona Vrancea duminică dimineaţă, de 5,5 grade pe scara Richter, l-au resimţit mai puternic decât cei din alte zone. Totodată, ei s-au arătat sceptici în privinţa explicaţiilor date de experţii seismologi în legătură cu cauzele care ar duce la producerea unor astfel de fenomene, pe care ei le consideră stranii.

Potrivit datelor înregistrate în catalogul public al evenimentelor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), fenomenele din localitatea gălăţeană Izvoarele au început să se manifeste pe 23 septembrie, magnitudinea acestor mişcări ale pământului fiind înregistrată la cel mult 3,9 grade pe scara Richter. Potrivit seismologilor, în zona respectivă aparatele au înregistrat în total, până în prezent, aproximativ 200 de mişcări seismice, nu toate dintre acestea fiind însă simţite.

Aceleaşi date ale experţilor indică faptul că fenomenele se produc în această zonă la adâncimi cuprinse între doi şi şapte kilometri. Localitatea Izvoarele, din judeţul Galaţi, se află la 30 de kilometri depărtare de municipiul Galaţi, iar în zonă se găseşte şi o exploatare petrolieră situată la aproximativ zece kilometri de sat, pe raza comunei Schela.  Izvoarele, sat component al comunei Slobozia Conachi, este una dintre localităţile afectate de inundaţii în urmă cu câteva săptămâni, zeci de gospodării şi case fiind inundate în urma unor ploi de scurtă durată, dar însemnate cantitativ, aminteste Mediafax.