Este pentru prima dată când se stabileşte o legătură între efectuarea unor asemenea injectări şi cutremure cu o magnitudine de peste trei grade pe scara Richter, subliniază cercetătorii, ale căror lucrări sunt publicate în revista ştiinţifică Rapoartele Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS) în numerele din perioada 4-8 noiembrie.  Autorii relevă totodată că injectarea unor cantităţi similare de CO2 nu a declanşat cutremure detectabile în alte două terenuri petroliere sau oriunde altundeva în lume.

Acest lucru arată, în opinia lor, că injectarea unor volume importante de gaze în subsoluri care prezintă caracteristici geologice diferite nu provoacă activităţi seismice notabile.  Această tehnică este utilizată de mult timp pentru sporirea producţiei petroliere. Însă, de această dată, Departamentul american pentru Energie a vrut, finanţând această cercetare, să studieze impactul tehnicilor de captare şi stocare de CO2 în sol, un lucru care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Studiul s-a concentrat asupra nord-vestului Texasului, unde se află trei terenuri petroliere şi gazeifere importante, aflate în producţie din anii '50.  Exploatanţii au început să injecteze cantităţi mari de CO2 într-unul dintre aceste terenuri în 1971. Ei au recurs la aceeaşi tehnică pe terenul de la Cogdell în 2001 şi au crescut puternic injectările de CO2 în 2004.

Folosind o reţea de seismometre ultransesibile, Weil Gan şi Cliff Frohlich de la Universitatea din Texas au detectat 93 de sesime în regiunea Cogdell, începând din martie 2009 şi până în decembrie 2010, dintre care trei cu magnitudinea peste 3. Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs la Cogdell în septembrie 2011.

Bazându-se pe injecţii şi extracţii de fluide şi gaze, ei au conchis că aceste seisme erau legate de o creştere a nivelului de dioxid de carbon injectat în subsol.  "Pe baza faptului că niciun alt sit din lume în care a fost utilizată această tehnică nu s-a confruntat cu seisme, putem conchide că injectările de CO2 nu provoacă, în general, cutremure", conchide Cliff Frohlich

În opinia sa, în regiunea Cogdell ar putea să existe falii geologice care ar putea să fie sensibile la presiunile prin injectare masivă de CO2, relateaza Mediafax.