Pe primul lor, analistul Dave Majumdar, autorul clasamentului, a plasat submarinele din clasa Virginia, pentru a caror achizitie si adaptare vor fi alocate din bugetul Statelor Unite aproximtiv 48,1 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani.

"Nu se intentioneaza numai cumpararea a noua dintre cele mai moderne submarine de atac din clasa Virginia, dar si de dotarea submarinelor in exercitiu cu diferite instalatii de lupta. Astfel, forta de atac a fiecarui submarin se va tripla, practic, ajungand de la 12 rachete Tomahawk la 40", a precizat Majundar.

Locul secund a revenit avioanelor de lupta F-35. Expertul recunoaste ca "intarzierile fata de graficul initial a programului de realizare a acetei masini de lupta au depasit cativa ani, din cauza numeroaselor defectiuni tehnice si nereguli, costurile au crescut considerabil, iar caracteristicile aparatului nu corespund promisiunilor".

Cu toate acestea, "F-35 prezinta anumite avantaje, precum sistemul de senzori si cel de protectie, care permit avionului sa atace in regiuni inabordabile de alte avioane similare".

Pentru a trece de scutul aerian al Rusiei, NATO intentioneaza sa se bazeze pe cel mai nou bombardier LRS-B, aflat inca in stadiu de elaborare. "Programul LRS-B este strict secret. Se cunosc doar cerintele tehnice generale prezentate celor care se vor ocupa de realizarea aparatului. Este vorba de capacitatea de a trece de orice sistem de aparare aeriana, indiferent de gradul lui de performanta", scrie Majumdar.

Pe locul patru se regaseste tancul Leopard-2, care, dupa toate probabilitatile va constitui elementul de baza al armatei NATO. "Perfectionarile care au fost aduse tunului L55 permit masinii sa faca fata cu succes unei confruntari cu tehnica blindata", subliniaza autorul articolului.

Ultima pozitie a fost atribuita elicopterului AH-64 Apache, produs de Boeing. "Incepand din 1986, cand aparatul a intrat in dotarea fortelor armate, el a suferit o serie de modificari si modernizari, de la instrumente performante de detectare la armament. Elicopterul poate duce la bord pana la 16 rachete antitanc Helfire", mentioneaza Majumdar.