Aceasta va fi prima uzină Daimler pentru producţia de autovehicule de pasageri din Rusia. Grupul german a precizat că va investi peste 250 milioane de euro în nou facilitate de producţie, amplasată la 40 de kilometri nord-vest de Moscova, urmând ca primele automobile să iasă de pe liniile de asamblare în 2019.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Comerţului şi Industriei din Rusia a informat că la noua uzină vor fi produse peste 20.000 de sedanuri E-class şi SUV-uri Mercedes-Benz pe an, în cadrul unui contract de investiţii care se va întinde pe o perioadă de nouă ani. "Rusia este de importanţă strategică pentru Mercedes-Benz şi o piaţă de creştere atractivă", a declarat Markus Schäfer, membru în Consiliul de Administraţie al Mercedes-Benz Cars.

Rusia este văzută drept o piaţă cu un potenţial semnificativ de către marii constructori auto mondiali. Cu toate acestea, noi proiecte de investiţii au fost suspendate începând din 2014, când conflictul din Ucraina şi sancţiunile internaţionale impuse Moscovei au dus la contracţia economiei ruseşti. Sancţiunile internaţionale nu au interzis investiţiile în sectorul auto dar au afectat încrederea investitorilor şi în plus au complicat tranzacţiile financiare pentru că trebuiau evitate băncile supuse sancţiunilor internaţionale.

În ultimii ani, General Motors a decis să se retragă complet de pe piaţa din Rusia iar alţi constructori auto au înregistrat o scădere semnificativă a vânzărilor. În pofida încetinirii economiei, Rusia rămâne una din cele mai puternice pieţe din Europa pentru Mercedes. În 2016 Mercedes a fost cea mai bine vândută marcă premium din Rusia, pentru al patrulea an la rând, cu 36.888 vehicule vândute, în scădere cu 11% comparativ cu 2015.vehicule de pasageri în Rusia, scrie agerpres.