Avocatul care l-a însoţit pe Dan Diaconescu la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a declarat că plângerea vizează abuzul în serviciu de care s-ar face vinovaţi preşedintele şi membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului în cazul deciziei de a retrage licenţa OTV şi a dispoziţiei de amendare a acestuia după închiderea postului.

Avocatul a precizat că speră că instanţa de contencios administrativ de la Curtea de Apel Bucureşti se va apleca miercuri asupra cererii de suspendare a aplicării deciziei abuzive a CNA de retragere a licenţei postului OTV şi lucrurile vor intra pe făgaşul normal. Dan Diaconescu a declarat că, în timpul şedinţei din 22 ianuarie, membrii CNA ştiau de faptul că nu pot suspenda tipul de licenţă pe care îl are OTV şi, cu toate acestea, au hotărât închiderea postului. El a precizat că juriştii Consiliului Naţional al Audiovizualului s-au opus deciziei membrilor CNA, însă "şefa CNA a spus că închide OTV pe răspunderea ei".

Diaconescu a mai spus că plângerea la Parchet a fost depusă la adresa preşedintelui CNA şi "a celor nouă colegi politici ai acesteia". Avocaţii de la firma de avocatură Fenechiu-Savu şi Asociaţii, care reprezintă firma Ocram Televiziune, au depus, în 23 ianuarie, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de anulare a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului din 22 ianuarie privind retragerea licenţei de emisie a OTV, instanţa stabilind termenul de judecată în 6 martie. În aceeaşi zi, avocaţii au depus la Curtea de Apel Bucureşti şi o cerere de suspendare provizorie a deciziei CNA, până la rămânerea irevocabilă a solicitării de anulare a hotărârii Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Instanţa a stabilit ca cererea de suspendare să se judece în 30 ianuarie, însă în 24 ianuarie avocaţii au solicitat Curţii de Apel Bucureşti să stabiliească un alt termen, mai scurt. Cererea a fost respinsă de instanţă, astfel că cererea va fi judecată miercuri, 30 ianuarie. Avocaţii au spus că în cele două cereri depuse la Curtea de Apel Bucureşti în legătură cu decizia CNA de retragere a licenţei OTV sunt invocate "trei motive mari şi late".

"Primul motiv este acela că amenzile vechi au fost contestate, iar faptul că ele, contestaţiile, au fost respinse definitiv după deschiderea procedurii, chiar dacă erau amenzi prealabile, şi prin urmare datoria era dinaintea procedurii, nu ne permitea să le plătim", au arătat avocaţii OTV. Al doilea motiv, susţin avocaţii OTV, este legat de faptul că hotărârea a fost luată de un Consiliu constituit nestatutar. "Pentru că preşedinta CNA a fost validată în ziua când s-a dat suspendare. Nici măcar nu fusese publicată în Monitorul Oficial numirea ei. S-a publicat a doua zi. Ea nu era preşedintele CNA. Iar faptul că ei au optat pe varianta semnării documentelor de către vicepreşedintele CNA, care era legal, este o pură ficţiune, pentru că şedinţa a fost condusă de un preşedinte nestatutar, motiv pentru care şedinţa respectivă este nulă", spun aceleaşi surse.

Al treilea motiv menţionat în cele două documente este acela că faptele pentru care s-a dat respectiva decizie "nu sunt descrise în niciun fel". "Decizia CNA este nemotivată. Are o pagină", afirmă avocaţii OTV. CNA a retras, în şedinţa din 22 ianuarie, cu unanimitate de voturi, licenţa audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licenţa OTV, care ar fi expirat de drept pe 28 martie 2013, a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licenţa OTV - un post aflat în lista televiziunilor "must carry", pe care cabliştii trebuie să le retransmită în mod obligatoriu - a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia", aminteste Mediafax in editia on-line.