"Pe perioada verii am devenit suspicioşi după ce am primit informaţii de la autorităţile unei alte ţări. Ancheta proprie efectuata de noi ne-a întărit aceste suspiciuni, aşa că am transmis cazul la poliţie", a explicat într-un comunicat directorul Trezoreriei, Jesper Roennow Simonsen.

Întrebat de France Presse, un purtător de cuvânt al fiscului a refuzat să dezvăluie numele ţării în cauză.

Cazul se referă la câştiguri realizate de companii pe piaţa bursieră daneză, inclusiv dividende. In mod normal, acestea sunt impozitate cu 27%, dar convenţiile fiscale semnate de Danemarca cu anumite ţări permit beneficiarilor cu sediul în respectivele state să-si primeasca inapoi, total sau partial, banii platiti pe acea taxa dacă ea există în alte ţări.

Potrivit lui Simonsen, o anchetă internă a Trezoreriei arată că "o vastă reţea de companii cu sediul în străinătate au solicitat aparent rambursarea taxelor pe dividende pentru participaţii fictive, pe baza unor documente false".

"Frauda estimată în materie de rambursare indusă a fost calculată pe baza a 2.120 de cereri pentru un total de aproximativ 6,2 miliarde de coroane (circa 830 milioane euro) între 2012 şi 2015", a detaliat Trezoreria.