"Am asistat ieri (n.r. sâmbătă) cu uimire la un spectacol grotesc oferit de preşedintele Băsescu atât în timpul congresului PDL, cât şi, mai ales, după încheierea acestuia cu un rezultat normal, firesc în viaţa democratică a unui partid care vrea să iasă din întunericul dictaturii prezidenţiale. Traian Băsescu refuză în continuare să înţeleagă, după atâţia ani de mandat, că ar trebui să fie preşedintele tuturor românilor şi nu doar al Elenei Udrea şi al unui grup de oameni din PDL. Discursul lacrimogen de adio al preşedintelui de pe Facebook a fost în primul rând penibil. Starea de ridicol şi compromiterea omului Traian Băsescu este o chestiune care ţine de o opţiune personală, însă aici avem de-a face cu instituţia prezidenţială cu care, din păcate, acest om se confundă în momentul de faţă. Din momentul în care a fost ales preşedinte, opţiunile politice ale lui Traian Băsescu ar fi trebuit să înceteze de drept, iar prerogativele prezidenţiale ar fi trebuit să fie singurele preocupări ale sale. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar instituţia prezidenţială este, pentru a nu ştiu câta oară, terfelită şi umilită de preşedintele jucător", a susţinut Daniel Constantin duminică, într-o postare pe blogul personal.

Potrivit liderului conservatorilor, Instituţia Prezidenţială şi valorile ei "au fost literalmente călcate în picioare de un om care se află, temporar, în fruntea sa".

"Este anormal şi neconstituţional ca un preşedinte al ţării să se implice atât de evident în lupta internă dintr-un partid, pe care indirect recunoaşte că l-a condus în toţi aceşti ani. Mai mult decât atât, în condiţiile în care oamenii nu s-au mai lăsat impresionaţi de lacrimile false şi de jocurile ieftine ale preşedintelui, acesta susţine, nici mai mult nici mai puţin, că se va implica în construcţia unei alte formaţiuni politice. Preşedintele nu numai că nu mai 'pune totul pe o singură carte - Constituţia României', ci o calcă în picioare în faţa întregii ţări. Încălcarea în mod repetat a prevederilor constituţionale de către 'preşedintele jucător' a fost o constantă a celor două mandate ale preşedintelui Băsescu. Traian Băsescu a tratat instituţia prezidenţială ca pe o feudă proprie, unde poate face tot ce vrea fără a da socoteală nimănui, şi cu atât mai puţin poporului român. Nu cred că domnul preşedinte a înţeles ceva din lecţia celor două suspendări care s-au întemeiat pe aceste derapaje grave de la spiritul şi litera Constituţiei. Cred că oamenii s-au săturat de acest circ prezidenţial şi vor mai multă seriozitate şi respect pentru lege din partea primului om în stat. Aştept cu nerăbdare alegerile prezidenţiale din 2014 (sau mai devreme) când am convingerea că bunul simţ şi profesionalismul vor avea câştig de cauză", a mai spus preşedintele PC, citat de Agerpres in pagina electronica.