"Nu am intenţionat şi nici nu aveam cum să încalc dreptul primului-ministru de a nominaliza pe cine vrea dânsul şi dreptul preşedintelui de a numi pe cine vrea dânsul în aceste poziţii. Era doar o atitudine. Am văzut însă aseară (n.r. joi) că nu aveam dreptul la această atitudine. Ni s-a spus că desemnarea şi numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA este o înţelegere exclusiv între actorii politici şi că nu contează ce spun magistraţii, procurorii şi judecătorii'', a spus Morar, într-o declaraţie de presă.

El a precizat că nu vrea să genereze ''o mare problemă constituţională'' şi de aceea a decis să se retragă de la Parchetul General.

''Tot zilele trecute, inclusiv aseară, am aflat că sunt pe cale să generez o mare problemă constituţională, sunt pe cale să generez un conflict între puterile statului. Pare un lucru serios şi nu vreau să fac asta. Acesta este motivul pentru care am decis să pun capăt carierei mele în fruntea Ministerului Public, nu înainte să vă spun că ceea ce au făcut procurorii DNA în această perioadă a fost un lucru extraordinar. Că ceea ce au făcut judecătorii care au instrumentat dosarele noastre de la toate instanţele a fost de asemenea un lucru extraordinar, pentru care eu sunt profund recunoscător", a adăugat Morar.

Daniel Morar a declarat că nu are nicio îndoială cu privire la legalitatea procedurii de delegare a lui în fruntea Ministerului Public.

''În momentul în care cei mai importanţi oameni din statul român, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, îţi spun că e o problemă mare de constituţionalitate şi îţi spun ţie, Morar, că rămânând acolo împiedici numirile în fruntea Ministerului Public sau că eşti o problemă pentru sistem este momentul să pleci. (...) Eu am venit aici să rezolv probleme nu să creez unele. Prin urmare o să cer CSM să înceteze detaşarea mea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în funcţia de prim-adjunct al procurorului general", a anunţat Morar.

El le-a cerut procurorilor şi judecătorilor să-şi păstreze aceeaşi atitudine "în măsura în care pot" şi solicită Comisiei Europene să manifeste aceleaşi standarde de exigenţă, aceleaşi criterii de apreciere a Justiţiei române, ca şi până acum.

Morar a mai spus că rămâne valabilă numirea sa ca judecător la Curtea Constituţională a României.