Senatul american nu a reuşit să ajunga la un acord pentru a evita expirarea unei prevederi ce decurge din articolul 215 al Patriot Act, temeiul juridic pentru colectarea metadatelor (ora, durata, numărul apelat) asupra tuturor apelurilor telefonice din SUA.

"Din această (duminică) seară, angajaţii NSA care au consultat baza de date (asupra apelurilor telefonice în SUA), nu o vor mai putea face şi aceasta datorită senatorului Rand Paul", care a blocat procedura, a afirmat furios senatorul Richard Burr, preşedintele Comisiei pentru informaţii a Senatului.

"Patriot Act expiră în această seară", a spus bucuros Rand Paul, un republican adept al libertarianismului şi candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2016, care a reuşit să blocheze examinarea textului, profitând de procedura legislativă complicată a camerei superioare a Congresului american.

Casa Albă a calificat drept "iresponsabilă" expirarea colectării de date telefonice, cerând Senatului să asigure ca autoritatea legală a programului să fie restabilită cât mai repede posibil. Administraţia de la Washington a avertizat săptămâna trecută că toate serverele NSA care colectează metadatele apelurilor telefonice americane vor fi oprite dacă Senatul nu va extinde autoritatea legală a programului.

Senatul va continua examinarea textului blocat, Rand Paul neputând să întârzie prea mult procedura. Votul final, aşteptat în cursul săptămânii, ar putea deschide calea restabilirii autorităţii legale de colectare a metadatele apelurilor telefonice din SUA, scrie agerpres.