Ansamblul datoriile cumulate la nivel global reprezinta deja 226.000 de miliarde de dolari (192.000 de miliarde euro), valoare record care echivaleaza cu mai mult de trei ori activitatea economica anuala a planetei, mai precis 324% din PIB-ul mondial.

Autorii raportului pun accent pe riscurile la care sunt expuse unele dintre tarile emergente care au imprumutat masiv in valute straine, precum euro sau dolarul american. Potrivit calculelor IIF, datorii de aproximativ 1.700 miliarde de dolari vor trebui rambursate sau refinantate in tarile in curs de dezvoltare pana in 2018.

Conform studiului, datoriile in devize "puternice" ale tarile emergente "cantaresc" 8.200 miliarde de dolari, adica aproape 15% din totalul imprumuturilor economiilor in curs de dezvoltare. Iar daca, la nivel global, ritmul de crestere a datoriei mondiale a scazut usor, el s-a accelerat in China, unde datoriile intreprinderilor au progresat la 660 miliarde de dolari in 2016, o crestere considerabil mai importanta decat cea inregistrata in Statele Unite inaintea crizei financiare din 2008 sau in Japonia, inaintea crizei bancare din 1991.