Forumul economic mondial de la Davos este, practic, prima mare intalnire anuala intre mediul de afaceri, politicieni, analisti si economisti. Se discuta despre viitorul planetei se leaga noi prietenii si, uneori, se incheie contracte. Se lanseaza, de asemenea, prognoze si previziuni, unele pertinente si care se adeveresc, alte hazardate si, prin urmare, false. Iata cateva dintre aceste ultime predictii:

 

 

2001: Sefii ENRON si Marryl Linch despre viitorul intreprinderilor. Ken Lay, director general al grupului Enron si omologul acestuia de la Merryl Linch, David H. Komansky  au afisat o ferma convingere privind viitorul intreprinderilor lor in secolul 21. Enron, care a generat unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din ultimii 20 de ani, a dat faliment chiar in 2001. In ceea ce priveste Merryl Linch, banca a fost cumparata de Bank of America in 2008 cu 50 de miliarde de dolari, dupa ce a pierdut 52 de miliarde de dolari in criza creditorilor imobiliare cu risc ridicat.

2003: Bill Gates despre Google. „Baietii de la Google vor sa ajunga miliardari si vedete rock, sa mearga la conferinte, etc. Sa vedem insa daca vor rezista doi ani”. In 2013, compania Google se simte foarte bine si afiseaza rezultate peste asteptarile pietei. Iar Larry Page, co-fondator, ocupa aceeasi functie, de presedinte director general.

2004: Bill Gates despre spamuri. „In cel mult doi ani, problemele legate de spamuri vor fi rezolvate”. Potrivit Symantec, societate specializata in securitate informatica, 90,4% dintre mesajele schimbate in 2009 au fost spamuri.

2008: Schwartz si Saffo despre viitorul presei. In 2014 nu va mai exista presa scrisa! O predictie lansata de Peter Schwatz, co-fondatorul Global Business Network, si Paul Saffo, de la Universitatea Stanford. E adevarat, pana in 2014 mai este inca timp...

2008: C. Fred Bergsten despre imposibilitatea unei crize economice. Se pare ca previziuinile cele mai neinspirate au fost lansate la editia WEF din 2008. Cu numai opt luni inainte de prabusirea bancii Lehman Brothers si de intrarea economiei mondiale intr-una dintre cele mai grele crize din istorie, C. Fred Bergsten, director emerit al Peter G. Peterson Institute for International Economics, declara: „La modul cel mai categoric, nu va exista o recesiune globala”. Un an mai tarziu el comenta: „Pentru primele trei trimeste din 2008, prognoza mea a fost corecta”.

2011: Lagarde si criza euro.  „Cred ca moneda unica a trecut un prag critic, iar zona euro a lasat in urma ei greul crizei datoriilor”. O afirmatie facuta de viitorul sef al FMI, pe atunci ministru de finante al Frantei, cu aproape opt luni inainte ca zona euro sa fie inghitita, practic, de furtuna bursiera provocata de criza elena.